Fler jobbtimmar utanför kontoret i sommar-Sverige

By on 14 juli, 2023
Arkivbild

Möjligheten att jobba även utanför arbetsplatsen innebär ofta fler arbetstimmar under semestern, och för många kan det bli svårt att koppla av och koppla bort. Det visar ny statistik från Kantar SIFO på uppdrag av Dell.

Siffrorna slår samtidigt fast att möjligheten att arbeta utanför kontoret gör det möjligt för många att förlänga sin ledighet och anpassa den, inte minst beroende på den nyckfulla svenska sommaren. Resultatet visar också att semesterkläder och balkongbakgrunder inte är nått problem för jobbsamtalen, så länge man kommer ihåg muteknappen.

Kantar SIFO har på uppdrag av Dell Technologies frågat svenskar i sysselsättning hur de tänker kring arbete under sommaren. Resultatet visar att var fjärde svensk (25%) som har möjlighet att jobba på distans uppger att de kommer att jobba fler timmar när de sitter på annan ort i sommar än om de skulle varit på kontoret.

Endast 18 procent uppger att distansarbete innebär att de arbetar färre timmar. För drygt hälften av de tillfrågade, 52 procent, jobbas det lika mycket, oavsett om de är på distans eller på kontoret.

– Det går emot eventuella fördomar om att medarbetare skulle arbeta mindre när de är utanför kontoret i sommar-Sverige och visar att det finns potentiella fördelar med hybridarbete för både arbetsgivare och medarbetare, säger Mats Jentzen, ansvarig för klientlösningar på Dell Technologies i Sverige.

Färre semesterdagar och längre tid i semestermiljön

De nya siffrorna visar också att möjligheten att jobba på distans påverkar hur många semesterveckor man tar ut och hur man jobbar. Åtta procent uppger att möjligheten att arbeta från andra ställen än arbetsplatsen leder till att de tar ut färre semesterveckor och 33 procent uppger att distansarbete i sommar gör att de kan vara kvar längre i sin semestermiljö. Dessutom uppger 15 procent att de väljer att jobba under regniga semesterdagar och 21 procent förlägger jobbet mer till morgon och kväll under soliga arbetsdagar under sommaren.

– Det svenska vädret är ju notoriskt omväxlande och svårt att förutspå, och undersökningen visar att en del svenskar väljer att dra nytta av den flexibilitet som kommer med hybridarbete för att mildra effekterna av växlande sommarväder. Det blir också tydligt att arbete är något man gör snarare än en fysisk plats, och även om exempelvis kreativa gruppmöten kanske gör sig bäst på plats så är det mycket som kan göras på distans om man har de rätta verktygen, säger Mats Jentzen.

Stress och sämre ergonomi

Men möjligheten att jobba vart man än är skapar också stress; 15 procent upplever att det gör det svårare att koppla av och för 25 procent leder det till att man kollar jobbsaker oftare under sin ledighet.

Svårast är det för männen, där 19 procent upplever det som svårt att koppla av och 31 procent kollar jobbgrejor på ledigheten. Dessutom upplever 59 procent att de får sämre ergonomi i sin arbetsmiljö när de arbetar från andra ställen än arbetsplatsen i sommar.

– Låt oss alla i största möjliga mån vara lediga och få chans att ladda batterierna under semestern. Men på tok för många som arbetar på distans har begränsade arbetsverktyg. Sådant som ger en god arbetsmiljö – kontorsstolen och den externa skärmen, tangentbordet och musen finns kvar på kontoret. Under sommaren åker ju många dessutom i väg från hemmet, och den försämrade ergonomin avspeglas i undersökningen. Det här ställer krav på arbetsgivare att erbjuda flexibelt ergonomiskt stöd som kan anpassas till en ny verklighet. Förbi är den dagen då det räckte att bara ge en bärbar dator och säga kör, nu behövs det satsas mer genomtänkt med bra ergonomisk kringutrustning som kan stötta oavsett var medarbetaren sitter, säger Mats Jentzen.

Balkongmöten är okej

För den som har jobbrelaterade videosamtal i sommar kan det kännas betryggande att veta att väldigt få svenskar stör sig på om det sker under semesterliknande former. Endast fyra procent stör sig på videosamtalsdeltagare som är semestrigt klädda och lika få stör sig på om deltagare i samtalet sitter ute på balkongen.

Det är också bara en av tio (10%) som stör sig på deltagare som har solglasögon på sig i samtalet. De största störningsmomenten är istället störande ljud i bakgrunden hos andra, deltagare som glömmer ta bort mute och kollegor som har möten utan kamera.

– Resultatet visar att vi inte behöver ha dåligt samvete om vi tar samtalet ute på balkongen eller i hawaiiskjortan så länge vi kan sitta avskilt utan oönskade ljud som stör andra, säger Mats Jentzen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Dell Technologies
Om undersökningen från Kantar SIFO
Undersökningen genomfördes på uppdrag av Dell Technologies av Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–25 juni 2023. Totalt intervjuades 1254 personer i åldern 18–65 år, varav 1059 personer var i sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Media Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login