Fler fattigyngre än fattigpensionärer

By on 25 oktober, 2024
Genrebild

Fler yngre än äldre har låga inkomster, och det är gifta personer snarare än ensamstående som är överrepresenterade bland de med lägst inkomst efter skatt.

Det visar siffror från Statistikmyndigheten SCB som Alecta analyserat, som en del av pensionsbolagets årliga undersökning om pensionärernas ekonomiska situation.

Sedan 2018 har Alecta årligen undersökt pensionärers ekonomi, årets studie har särskilt fokus på de 15 procent av svenskarna som, oavsett ålder, har allra lägst inkomst efter skatt.

— Många bär på en föreställning om att pensionärer skulle vara överrepresenterade bland dem med allra lägst inkomst, men så är det faktiskt inte. Och den vanliga uppfattningen att de sämst ställda pensionärerna skulle vara änkor och ensamstående stämmer inte heller. I stället är det typiskt sett gifta pensionärer som sticker ut genom att ha de lägsta inkomsterna efter skatt, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

Den viktigaste förklaringen till fynden i studien är att Alecta analyserat människors individuella inkomster, i stället för att mäta inkomsten på hushållsnivå.

— När vi pratar om fattigdom i Sverige används oftast det relativa fattigdomsmåttet låg ekonomisk standard som utgår från hela hushållets inkomst. Det sättet att mäta döljer i många fall en person med låg inkomst bakom någon annan i hushållet med en klart högre. Och eftersom politiska insatser för att minska fattigdomen oftast är individuella blir hushållsmåttet ganska trubbigt. Många kan ha en till synes god ekonomi eftersom de lever i tvåsamhet, säger Staffan Ström.  

I den nya studien har Alecta därför tittat på de 15 procent i befolkningen som, oavsett ålder, har lägst inkomst. Några av de viktigaste fynden är:

  1. Pensionärer är inte överrepresenterade i gruppen med lägst inkomster.
  2. Låginkomsttagare finns i alla åldersgrupper och den allra största andelen finns i åldersgruppen 20–29 år.
  3. Riktigt låga inkomster ser vi bland de låginkomsttagare som är 30–50 år. Medianinkomsten för låginkomsttagarna i pensionärsgruppen ligger väsentligt högre.
  4. Kvinnor är klart överrepresenterade bland dem som har låga inkomster. Var femte kvinna ingår i gruppen med lägst inkomst medan bara var tionde man gör det.
  5. Änkor/änklingar är inte fattigare än andra.
  6. Gifta personer över 67 år är överrepresenterade bland dem med lägst nettoinkomst. Andelen är dubbelt så stor som bland till exempel änkor/änklingar.
  7. Det svenska offentliga stödsystemen för äldre fungerar utjämnande. De är betydligt starkare än de grundskydd som finns tidigare i livet, vilket gör att inkomsten i många fall ökar vid pensioneringen för den som varit låginkomsttagare. Vidare ger den allmänna pensionen inte pensionsrätt på höga inkomster, vilket gör att spridningen mellan låg- och höginkomsttagare är klart mindre i den äldre befolkningen.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Alecta

You must be logged in to post a comment Login