Fler än hälften får jobb på sin LIA-plats

By on 26 december, 2023
Arkivbild

Ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att examinerade från yrkeshögskolan, ofta får jobb hos den arbetsgivare där de gjort sin LIA-praktik.

– Yrkeshögskolans nära samverkan med arbetslivet och den stora andelen LIA-praktik på utbildningarna är nyckeln till utbildningsformens goda resultat, säger MYH:s generaldirektör Magnus Wallerå.  

Lärande i arbetslivet (LIA) är en unik kombination av teori och praktik som bäddat för yrkeshögskolans framgångar och gjort utbildningsformen populär hos både studerande och arbetsgivare.

Idag presenteras ny statistik som visar att drygt hälften (54 procent) av de examinerade från yrkeshögskolan med arbete året efter examen hade genomfört LIA hos sin arbetsgivare. Inom utbildningsområdet transporttjänster, som bland annat innefattar lokförare och speditörer var 69 procent i arbete på en tidigare LIA-plats året efter examen.

– LIA är inte bara ett viktigt utbildningsmoment utan även en unik möjlighet för de studerande att snabbt komma ut i verkligheten och testa sina färdigheter. Samtidigt får de studerande kontakter i arbetslivet som ofta leder till jobb direkt efter examen, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Magnus Wallerå. 

Utbyggnad kräver fler LIA-platser

Yrkeshögskolan har byggts ut i etapper och antalet utbildningsplatser har fördubblats sedan 2014. Nästa år inleds en ny utbyggnad med rekordmånga nya YH-utbildningar, men fler studerande innebär även ett behov av fler LIA-platser.

– Många branscher lider av kompetensbrist och satsningen på fler utbildningsplatser är efterlängtad. Med start nästa år kommer yrkeshögskolan byggas ut med 15 procent och inom några år kan utbildningsformen omfatta fler än 100 000 studerande. Det innebär ett motsvarande ökat behov av LIA-platser, säger Magnus Wallerå.

För många av de arbetsgivare som rekryterar studerande från yrkeshögskolan har LIA-perioderna en viktig funktion i kompetensförsörjningen.

– Vi vill inte hamna i en situation där bristen på LIA-platser sätter käppar i hjulet för utbyggnaden av yrkeshögskolan. Det skulle på sikt förvärra kompetensbristen i hela landet. Därför är det viktigare än någonsin att yrkeshögskolan och arbetslivet gör gemensam sak för att få fram fler LIA-platser, säger Magnus Wallerå.

Goda möjligheter till jobb efter examen

De nya siffrorna från SCB visar även att 89 procent av de examinerad 2022 var i arbete året efter examen samt att 66 procent var i ett arbete som helt eller till största del överensstämde med utbildningen de gått.

Sverige
Örebronyheter

Källa: MYH – Myndigheten för yrkeshögskolan

You must be logged in to post a comment Login