Fira hösten med brädspel

By on 20 oktober, 2019

Spelens årstid är här – det finns väl få aktiviteter som passar bättre under höstlovet när mörker och kyla kryper närmare än att samlas runt ett riktigt roligt brädspel. Spelexperten Thomas Vigild ser inte att intresset för traditionella brädspel kommer att avta. Tvärtom har urvalet av spel aldrig varit större.

Ta ett steg fram och två tillbaka. Quizza och lär känna dig själv och dina närmaste lite bättre. Det viktigaste är ju inte att vinna utan att ha roligt. Och det finns många bra anledningar att plocka ner ett klassiskt brädspel från hyllan.

En av dem är den sociala dimensionen. Thomas Vigild, som är juryordförande för det danska spelpriset Guldbrikken, spelrecensent på den danska dagstidningen Politiken och lärare på Vallekilde Højskole, förklarar:

Spel skapar en närvaro som styrs av regler men som samtidigt är fri. Du får insikter om andra och lär känna dig själv bättre. Brädspelet är i grund och botten en form av lek som kan vara både på skoj och på allvar, ofta samtidigt. Därför är det många som plockar fram ett spel i sociala sammanhang.

Thomas Vigild framhäver brädspelets förmåga att samla oss och klargör varför digitala spel inte ser ut att konkurrera ut de klassiska brädspelen i närtid, även om det är många som trott att de skulle göra det:

– Brädspelet är enklare att hantera. Det finns en uppsättning regler som går att anpassa efter olika situationer och spelarnas ålder. Det kan man inte göra med ett digitalt spel som är förprogrammerat. Där är reglerna fasta. Brädspelens flexibilitet är en av anledningarna till att de fortfarande är så populära. Dessutom riktar vi uppmärksamheten mot varandra, framför allt när vi ska diskutera regler eller tillvägagångssätt. Det är vi själva som styr spelet.

Utvecklingen har betydelse
Själva brädspelen har blivit mer estetiska och konstnärliga i sin utformning, och därför använder många enligt Thomas Vigild spelet som en statussymbol, och visar upp de spel de spelar i bokhyllan precis som med böcker. Utöver att skapa social närvaro och signalera ett konstnärligt sinne har många spelutvecklare också blick för det kommersiella och pedagogiska värdet.

– Urvalet på marknaden har nog aldrig varit större än nu, och nu har även många nordiska spel börjat exporteras och lanseras globalt. Många spel används också på skolor och förskolor, berättar han och tillägger: – Vi nordbor är kanske extra bra på att skapa förutsättningar för samarbete i den lilla skala som ett brädspel kräver. Det är nog ett resultat av vårt utbildningssystem, där vi ofta lär oss genom sociala lekar. Spel är också inlärning, både för stora och små.

Enligt Jakob Andersen, som är marknadschef hos leksaksleverantören Amo Toys, är kopplingen mellan spel och inlärning självklar:

– Spel är i hög grad en kognitiv aktivitet, och när det gäller många spel handlar det dessutom mycket om samarbetsövningar. Det är till exempel ingen slump att många företag använder spel för att förbättra sina innovationsprocesser. Detsamma gäller barn som spelar spel tillsammans – de blir bättre på att förstå varandra. Brädspelets betydelse får inte underskattas.

Hösttraditionen som aldrig blir omodern
Amo Toys står bakom årets barnspel i Danmark, Pyjama Drama, där man ska hjälpa kungafamiljen att lägga sig, och det populära Don’t Wake up Daddy, samt Virus och Dumber than a Box of Rocks för den äldre publiken. Jakob Andersen noterar dessutom att just hösten är den perfekta tiden för spelmarknaden:

– Över hälften av brädspelsförsäljningen sker under årets sista månader. Naturligtvis har julförsäljningen stor betydelse, men det beror också på att vi vistas mer inomhus och umgås mer och närmare. Vad passar då bättre än att spela spel tillsammans?

Enligt spelexperten är orsakerna till brädspelens popularitet många:

– Brädspelet skapar gemenskap och trygghet över generationsgränserna och får oss att sänka garden. Och så ger det oss en anledning att tillbringa tid tillsammans med familj och vänner. Samtidigt är det ett billigt umgänge – ett besök på restaurang eller bio kan lätt bli ganska dyrt. Ett brädspel betalar du bara för när du köper det.

Regionalt
Örebronyheter

Källa amo toys

You must be logged in to post a comment Login