Fem tips till dig som vill få drömjobbet

By on 8 augusti, 2024
Genrebild

Under sommaren är det många som funderar på om jobbet de har just nu verkligen är rätt, eller om det är dags att testa något helt annat. Fler än hälften av alla svenskar som arbetar är positivt inställda till att byte yrke i framtiden.

Det visar en ny Verianundersökning som är genomförd på uppdrag av Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare i välfärden.

Kanske är du en av dem som under semestern tänkt på vad nästa steg i din karriär skulle kunna vara, men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga. Helena Granath, som är karriär- och studievägledare på Omställningsfonden, har hjälpt många personer som av olika anledningar behövt eller valt att byta karriär mitt i arbetslivet.

Här är Helena Granaths bästa tips till dig som funderar på att söka ett nytt jobb:

1. Skynda långsamt
Ta det lugnt och släng dig inte ut för snabbt. Våga låta det ta lite tid och fundera på vad du vill. De mest lyckade karriärväxlingarna kommer från en vilja om något nytt, snarare än en snabb flykt från sitt nuvarande arbete.

2. Se över ditt cv
Gå igenom och uppdatera ditt cv. Lyft inte bara dina tidigare erfarenheter utan låt också dina drivkrafter och färdigheter synas. Fokusera på att förklara vad du kan och har att erbjuda nästa arbetsgivare.

3. Anpassa din ansökan
Justera alltid ditt personliga brev utifrån tjänsten du söker, det tar lite tid, men ökar dina chanser. Den som rekryterar kommer att märka om din ansökan är alltför generell, och risken är då att du blir bortsållad.

4. Våga vara spontan
Många jobb tillsätts via kontakter. Berätta för vänner och bekanta att du söker nytt jobb. Var heller inte rädd för att skicka en spontanansökan eller boka ett samtal för en liten intervju med din drömarbetsgivare även om du kanske saknar rätt erfarenheter, många arbetsgivare är minst lika intresserade av dina egenskaper, din nyfikenhet och dina drivkrafter som av ditt cv.

5. Ta hjälp
En omställningsorganisation kan hjälpa dig med frågor som rör karriär och studier. Om du arbetar inom välfärden kan du vända dig Omställningsfonden för att få stöd och vägledning.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Omställningsfonden

You must be logged in to post a comment Login