Fem smarta tips för fritidshuset i vinter

By on 16 november, 2021
Arkivbild

Med jul- och nyårshelg i antågande är det många som kommer åka till stugan för att spendera ledigheten i den eller åka dit för att stänga den för vintern. Smarta hem-experten Netatmo har sammanställt en lista med fem saker att tänka på när kylan kommer. 

Det är massor att tänka på med ett fritidshus. Speciellt när vi kommit in i de kyligare årstiderna. Det är här det blir riktigt bra med ett smart fritidshus som kan övervakas och styras på distan. Här kommer fem smarta hem-tips du kan ha med dig, oavsett om du planerar att stänga ditt fritidsboende för året eller om du kommer att åka dit för lite välförtjänt ledighet. Det är hög tid att förbereda stugan inför den stundande vintern och kylan. 

1. Undvik fukt-och frysskador 

Enligt Energirådgivningen är den generella rekommendationen att inomhustemperaturen i ett fritidshus bör vara minst 5 grader varmare än ute under vintern, och att isolerade hus med fuktspärr bör ha åtminstone underhållsvärme.  

Temperaturen kan dock variera rejält dag till dag, vilket innebär att temperaturen i fritidshuset kan behöva höjas eller sänkas under vintern. En smart termostat kan hålla inomhustemperaturen på en konstant nivå genom att anpassa uppvärmningen efter utomhustemperaturens variationer. Med hjälp av en luftkvalitetmätare kan du också ha ständig koll på fuktighetsnivån i huset.  

Med vatten i bilden finns det mycket mer att tänka på – inte minst gäller det att se till att det inte fryser när temperaturen kryper neråt. 

2. Styr temperaturen på distans  

Om du har en värmepanna i huset, kan du använda en smart termostat som gör det möjligt att endast värma upp huset när det är nödvändigt. På så vis behöver du inte göra av med onödigt mycket energi när du inte är i ditt fritidshus, vilket gör att du kan spara pengar – och ska du dit är det enkel att på distans ställa in så att huset är uppvärmt och skönt när du kommer fram. 

3. Installera en smart kamera 

Hjälpsamma grannar som kollar till ens hus när man inte är där är tacksamt, men de har inte möjlighet att hålla konstant koll. När det kommer till fritidshus är också sannolikheten stor att din granne är borta ifrån det under samma period som dig. Detta känner även inbrottstjuvar till. Därför kan en smart kamera som känner av huruvida det är en räv, en katt eller en okänd person i din trädgård, och som larmar på distans vid behov, vara en relativt liten investering som på sikt kan spara dig mycket pengar. 

4. Larma 

Kombinera övervakningskamerorna med sensorer och alarm som ljuder samtidigt som de skickar notiser till dig om någon okänd försöker ta sig in. Då har du både möjlighet att skrämma bort den obehöriga samtidigt som du kan kontakta polis oavsett var du är.  

5. Koppla upp brandvarnaren 

Bränder kan tyvärr slå till när som helst. Därför kan det även vara bra att ha en brandvarnare som kan skicka meddelanden till dig på distans, så att du kan vidta åtgärder även när du inte är på plats vid fritidshuset. 

Sverige
Örebronyheter

Källa Spotlight PR

You must be logged in to post a comment Login