Fem miljoner bilar behöver byta till vinterdäck

By on 15 oktober, 2024
Bild: Vianor

Den första snön har fallit i norr och även i de södra delarna av landet, har svenskar fått vänja sig vid lägre temperaturer nattetid. Därmed börjar det bli dags att byta till vinterdäck för 5 miljoner bilägare, men när exakt detta ska ske är inte alltid tydligt.

Det finns dock förhållningsregler och det är bra att vara ute i god tid.

— Om du kommer för att byta däck samma dag som snön faller är du för sent ute. Då vill alla till en bilverkstad för att göra detsamma och det blir en anstormning som gör att man inte kan få tid direkt. I Sverige är det dessutom förbjudet att köra med sommardäck på vinterväglag, så förutom att vara en potentiell fara för dig själv och andra bryter du mot lagen, säger Tomas Jansson, produktchef vid däck- och bilservicekedjan Vianor.

Enligt svensk lag är det krav på vinterdäck från den 1 december till 31 mars, men det är även tillåtet att byta till dubbade däck redan från den 1 oktober och behålla dessa till den 15 april. Perioden däremellan är det förbjudet med dubbade vinterdäck, men undantag får göras om det väntas vinterväglag som våren 2024 när snön dröjde sig kvar långt in på senvåren.

Håll koll på termometern

Många väntar med att byta till vinterdäck först när de ser snö, is eller frost på vägarna, vilket innebär att många byter från sommardäck när det redan är för sent. Ett enkelt tips för att undvika detta är att hålla koll på termometern.

När temperaturen faller under nollan ökar risken för vinterväglag, exempelvis kan regn som fallit på backen på ett ögonblick övergå till blixthalka.

Att byta vinterdäck i tid ökar både säkerheten i trafiken för såväl bilföraren som omgivningen och minskar även risken för rusning till bilverkstäder, som riskerar bli fullbokade och inte kan ge service på dagen.

Kontrollera mönsterdjup och kolla på lufttryck

Att använda samma däck över flera säsonger är vanligt, men såväl dubb som mönsterdjup slits med tiden. Minimumkravet på vinterdäcks mönsterdjup är 3 millimeter, men för att vara på den säkra sidan är rekommendationen att skaffa nya vinterdäck redan vid ett mönsterdjup på 5 millimeter.

Oavsett tid på året är det viktigt att regelbundet kolla lufttrycket och av extra vikt är det under vintern, lägre temperaturer leder till ett lägre lufttryck. Detta påverkar framför allt däckens prestanda, men minskar även livslängden när slitage på mönsterdjup och dubbar fördelas felaktigt över däcket.

Dubb- eller dubbfria däck?

Det finns dubbfria däck som kan användas året runt kallade All-weather, men dessa är dock inte att rekommendera för svenskt vinterväglag.

— All-weather-däck är godkända för användning på vintern, men har betydligt sämre egenskaper på isiga väglag än dedikerade vinterdäck. För oss som bor här i norr är rekommendationen som alltid att ha två uppsättningar däck, en för sommaren och en för vintern, berättar Tomas Jansson.

För vinterdäck rekommenderas antingen traditionella med dubbar eller friktionsdäck, som är särskilt framtagna nordiskt klimat. För den som kör mestadels i storstäder och på landsvägar erbjuder nordiska dubbfria vinterdäck i regel bäst komfort och lägre rullmotstånd, vilket drar ned förbrukningen av el eller bensin/diesel.

Vanliga dubbdäck har dock fortsatt bäst grepp på isiga underlag och kan vara att föredra för den som bor utanför storstäderna.

När en uppsättning däck inte används ska de förvaras mörkt, svalt och luftigt för att bevara gummits egenskaper. De som inte har plats kan med fördel förvara däcken på ett däckhotell, som även automatiskt skickar ut en kallelse när det är dags att byta för säsongen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login