Fem bästa tips för hemma-pingis

By on 26 december, 2024
Bild via Roborocks pressmeddelande

Intresset för pingis växer som aldrig förr, men platsbristen i hallarna gör att många svenskar får nöja sig med att spela hemma. Nu delar världsstjärnan Truls Möregårdh, som del i hans samarbete med Roborock, med sig av de övningar och tips som hjälpte honom under ungdomsåren. 

Runtom i Sverige råder det pingisfeber efter de svenska, och inte minst Truls Möregårdhs framgångar i OS. Även om detta är övervägande positivt för svensk pingis, så har det lett till utmaningar i form av tillgång till träningstider samt medlemskap hos svenska pingisföreningar. Frågan är aktuell runtom i Sverige, från Stockholm till Truls hemstad Eslöv i Blomsterbergshallen.

Därför har Truls, i samarbete med Roborock, tagit fram en lista på tips för hemma-pingis. Samarbetet syftar till att ge fler möjlighet att utvecklas hemma, och med smarta lösningar som sparar tid kan man få mer tid över till sådant som verkligen betyder något – som att spela pingis. 

— Det finns inget bättre än när sporten man tillbringat hela sitt liv i får ett lyft. Samtidigt är det trist att så många barn och ungdomar inte får chansen att börja på grund av hallbristen som råder. Därför vill jag dela med mig av tips som jag själv använde mig av under uppväxten, säger Truls Möregårdh.

Här är hans bästa råd för att ta din hemma-pingis till nästa nivå….

1. Mot väggen
Se till att du har en tom vägg att slå bollen mot: en vägg erbjuder fantastiska möjligheter att öva på såväl bollkontroll, fotarbete och timing. Fokusera på att hålla bollen igång så länge som möjligt och variera slagstyrka, hastighet och skruv. Variera också med jämna mellanrum avståndet till väggen, för att addera ytterligare en dimension som också övar upp dina reflexer.

2. Vid bord eller mini-bord
Ett annat enkelt sätt att träna hemma är såklart att använda ett matbord eller motsvarande som substitut för pingisbordet. Det går också utmärkt att träna själv, både på att serva och öva träffsäkerhet i olika slag genom att sätta upp markörer på motsatta sidan av bordet som du försöker pricka. 

Vill du göra det än mer likt ett pingis-bord kan du addera ett hemmagjort “nät”. Ett pingis-nät är 15,25 cm högt, och om du ställer upp böcker, kartonger eller andra motsvarande “hinder”. Ett mini-pingisbord är ett smidigt alternativ för ännu bättre träning – det använde Truls ofta under uppväxten med sin bror Malte. 

3. I soffan
Du kan öva din teknik utan att ens lämna soffan. Genom att slå upp bollen upprepade gånger med din racket, utan att tappa den, är det enklaste steget som över tid stöttar din bollkänsla. Testa att variera mellan topspin, underskruv och sidoskruv för att förbättra din kontroll och förståelse för hur bollen reagerar på olika skruvar. Växla också mellan forehand och backhand, och variera även höjden på dina slag.

4. I vardagsrummet
Fotarbetet är en viktig del i din pingisträning. Sidosteg med motståndsband är en träningstyp som hjälper dig att bygga styrka i de muskler som används när du snabbt förflyttar dig från sida till sida i spelet. Det finns olika typer av träningsband med olika motstånd, och har du olika band kan du variera din träning genom att fokusera på snabbhet eller styrka.

5. I trädgården
Har man en trädgård att nyttja finns möjligheten att öva två och två, helt enkelt genom att slå bollen mellan varandra – vilket tar bort risken med att riva ner vaser eller annat inomhus. Detta tränar er förmåga att hålla bollen under kontroll och förbättrar bollkänslan. 

Pingis
Örebronyheter

 Källa: Truls Möregårdh/ Roborock

You must be logged in to post a comment Login