Fem av tio under 30 år är oroliga för sin fysiska hälsa

By on 27 september, 2024
Genrebild

Allt fler svenskar under 30 år är bekymrade över sin fysiska hälsa, samtidigt lever de flesta i den åldersgruppen hälsosamt både när det gäller kost och träning. Läkaren Michael Thorp uppmanar unga att slappna av och njuta av livet.

Siffrorna från den årliga YouGov-undersökningen, som genomförts på uppdrag av Herbalife, syftar till att kartlägga svenskarnas inställning till träning, kost och livsstilsvanor. För åldersgruppen 18 till 29 år har oron för den egna fysiska hälsan ökat de senaste åren, hela 50 procent uppger att de är bekymrade för sin fysiska hälsa.

Samtidigt visar undersökningen att unga svenskar lever väldigt hälsosamt, 71 procent uppgav att de utför minst en halvtimmes fysisk aktivitet två dagar i veckan eller mer, och 66 procent uppger att de får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönt. Endast 15 procent bedömer sin egen hälsa som dålig.

20-åringar oroade för folksjukdomar

Läkaren och specialisten inom fysikalisk medicin och rehabilitering, Michael Thorp, anser att unga allt oftare ställer för höga krav på sig själva och därmed känner sig otillräckliga när det gäller kropp och fysisk form.

— Vi känner till ökningen av psykisk ohälsa och kroppspress bland ”generation prestation”, men att de nu faktiskt är oroliga för sin egen fysiska hälsa är en tråkig utveckling. När tre av tio i tjugoårsåldern är oroliga för hjärt- och kärlsjukdomar är det ett tecken på att situationen har blivit ganska allvarlig, menar Michael Thorp.

Farliga trender och post-covid

Thorp tror att den ständiga strömmen av nyheter om hälsorisker, och särskilt sociala medier, måste ta en stor del av skulden för hälsoångesten bland unga. I undersökningen uppger en av fem i åldersgruppen 18 till 29 år, att de har stort förtroende för vad influencers förmedlar om kosthållning. Thorp anser att detta är oroande, särskilt när många unga använder Instagram och TikTok som sökmotorer.

— Sociala medier är inte redaktionellt styrda, så trender som främjar orealistiska och ibland skadliga hälsomål kan lätt sprida sig. Ett exempel är trenderna kring vattenfasta, extrema dieter eller sovrutiner som har cirkulerat de senaste åren.

Han tror också att åren med corona, isolering och distansundervisning kan ha förstärkt ångesten, när det kommer till den fysiska hälsan.

— Vi kan åtminstone inte helt bortse från att pandemin kan ha påverkat människors medvetenhet om sjukdomar och hälsorisker. Flera har sett nära familjemedlemmar eller vänner bli allvarligt sjuka eller dö. Då blir det väldigt påtagligt.

Sluta oroa dig

Thorp menar att det kan vara skadligt i sig att gå runt och oroa sig över sin hälsa. Vidare menar han att om man äter balanserat, är regelbundet aktiv och begränsar alkohol och rökning, så skapar man förutsättningar för en normal, hälsosam livsstil och många bra år.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Herbalife Sverige

You must be logged in to post a comment Login