Feltänkt och dyrt att inte satsa mer på välfärden

By on 21 september, 2024
"Att inte skjuta till nödvändiga långsiktiga medel till välfärden blir i längden dyrare för samhället" säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision Johanna Jansson, Vision.

Bild: Vision

Regeringen väljer att använda stora delar av reformutrymmet på 60 miljarder i budgeten, för 2025 till att sänka skatter och bygga ut försvaret.

Däremot lyser de nödvändiga och långsiktiga investeringarna i välfärden med sin frånvaro, menar fackförbundet Vision.

— Medan regeringen och kommun- och regionpolitiker bollar ansvaret för välfärdens finansiering mellan sig, ser vi hur nedskärningar i kombination med ambitionshöjningar leder till att medarbetare, framför allt kvinnor, blir sjuka av sina jobb och att många lämnar yrkena. Välfärden är det område där väljarna vill se störst satsningar, enligt flera färska undersökningar. Det borde regeringen hörsamma, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Ett av välfärdens viktiga uppdrag är socialtjänsten, där regeringen nyligen har presenterat ett förslag på en ny socialtjänstlag. I den nya socialtjänstlagen ska det bli obligatoriskt för kommuner att arbeta förebyggande, något som Vision har drivit på och välkomnar.

Däremot menar Vision att det tillfälliga stödet för omställningen, 1 200 miljoner kronor för 2025, inte räcker till för att finansiera de nya kraven. Enligt den av riksdagen godtagna finansieringsprincipen ska alla nya åtaganden för kommuner finansieras fullt ut. Vision menar därför att det måste till en långsiktig finansiering för att lagens goda intentioner ska bli verklighet.    

Även andra reformer som regeringen presenterar i budgetpropositionen kommer att bli svåra att genomföra utan grundläggande satsningar på en bättre arbetsmiljö så att välfärden blir attraktiv för dagens och morgondagens medarbetare. Exempelvis föreslås en satsning på billigare tandvård för äldre.

Samtidigt är tandsköterskor den yrkesgrupp som har det mest ansträngt på jobbet om man jämför alla Visions medlemsgrupper. Dålig arbetsmiljö och låga löner gör att många överväger eller väljer att lämna yrket. En sådan tandvårdsreform kräver därför att situationen förändras i grunden för tandsköterskorna.

— Alla regioner och drygt 170 kommuner räknar med att gå med underskott under året. Bristande arbetsmiljö och personalflykt kostar medborgarna miljarder varje år i form av sjukfrånvaro och nödlösningar som att ta in hyrpersonal, det ser vi i våra undersökningar. Att inte skjuta till nödvändiga långsiktiga medel blir i längden dyrare för samhället, säger Veronica Magnusson.

Vision vill att:

  • Regeringen säkerställer en långsiktig och tillräcklig finansiering av välfärden genom att värdesäkra statsbidragen och följa finansieringsprincipen när kommuners och regioners uppdrag utvidgas.
  • Regeringen inför sanktionsavgifter om arbetsgivare inte följer föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vision

You must be logged in to post a comment Login