- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Färre depressiva symptom
Arkivbild
Färre depressiva symptom när båda föräldrarna jobbar, föräldrar i familjer där bara en vuxen lönearbetar tenderar att uppleva fler depressiva symtom än i familjer med två löneinkomster. Det visar en ny studie från Umeå universitet.
Att uppfostra barn innebär stora förändringar i både yrkesliv och privatliv, vilket kan få konsekvenser för den psykiska hälsan. I en ny studie har Anna Baranowska-Rataj, docent i sociologi vid Umeå universitet, använt data från European Social Survey. Undersökningen innehåller en validerad version av Center for Epidemiologic Studies Depression Scale, som konstruerats för att identifiera om populationer som löper risk att utveckla depression. Med hjälp av svar från 7 779 män och kvinnor i 25 europeiska länder, alla i åldrarna 20-50 år och med barn i förskoleåldern, har Anna Baranowska-Rataj undersökt hur föräldrarnas psykiska hälsa påverkades av deras fördelning av betalt och obetalt arbete.
– Vissa par specialiserar sig sinsemellan, och låter en av partnerna fokusera på lönearbete och den andra på obetalt hemarbete. En sådan rollfördelning kan underlätta familjelivet på vissa sätt, men den berövar också en av föräldrarna ekonomiska såväl som icke-monetära fördelar som är relaterade till lönearbete.
Resultaten av studien visar att föräldrar i familjer där bara en vuxen lönearbetar rapporterar fler depressiva symtom än föräldrar i familjer med två försörjare. Detta motsäger en existerande idé om att specialiserade roller inom familjen fungerar bättre för föräldrar med små barn. Det belyser också fördelarna med en familjemodell med två inkomsttagare, som både ger båda parter inkomstkällor och andra fördelar som att kunna strukturera sin tid och fler sociala kontakter.
Välfärdspolitik kan minska konflikten mellan arbete och privatliv
Skillnaden i nivåerna av depressiva symtom hos föräldrar i familjer med två inkomsttagare och familjer med en manlig familjeförsörjare varierade mellan olika länder. I länder med högre tillgänglighet till barnomsorg var skillnaden i psykisk hälsa större än i länder med låg tillgänglighet. Med andra ord är fördelarna med att ha två inkomsttagare ännu större när tillgången till barnomsorg är god.
– Det kan finnas flera förklaringar till detta mönster. God barnomsorg minskar konflikten mellan arbete och privatliv bland dubbelarbetande par och skapar bättre möjligheter att ta jobb som innebär fler arbetstimmar, vilket också innebär högre inkomster för arbetande föräldrar. Bättre förtjänstmöjligheter kan i sin tur minska risken för ekonomiska svårigheter och därmed begränsa depressiva symtom i familjer med två inkomsttagare. Ett ökat socialt tryck på hemmaboende föräldrar att börja lönearbeta kan vara en annan förklaring, säger Anna Baranowska-Rataj.
Studien visar också, kanske inte överraskande, att föräldrar i hushåll där ingen lönearbetar uppvisar de högsta nivåerna av depressiva symtom.
– Detta resultat ökar förståelsen av de långsiktiga konsekvenserna av föräldrarnas uppdelning av det betalda arbetet. Med tanke på att det är mest sannolikt att familjer blir helt arbetslösa när en manlig familjeförsörjare förlorar sitt jobb, innebär specialisering av roller i familjen, förutom att det försämrar föräldrarnas välbefinnande på kort sikt, en långsiktig risk för övergång till dubbel arbetslöshet. Detta är förknippat med ännu allvarligare psykiska hälsoproblem, fortsätter Anna Baranowska-Rataj.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa Umeå Universitet
Projektet har fått finansiering från Europeiska forskningsrådet (ERC) inom ramen för EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 under bidragsavtal nr 802631 (HEALFAM: The effects of unemployment on health of family members) PI. Anna Baranowska-Rataj.
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login