Färre än varannan har kvitton på sina värdesaker

By on 12 maj, 2023
Man vet aldrig när tjuven slår till, därför kan det vara bra att dokumentera sina värdesaker.
Arkivbild

Vid inbrott och brand är kvitton och foton viktiga handlingar för att få ersättning för det som gått förlorat, men majoriteten saknar helt dokumentation på sina värdesaker.

Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av försäkringsbolaget Dina Försäkringar.

Även om det känslomässiga värdet aldrig går att få tillbaka för försvunna eller förstörda ägodelar kan det vara en tröst att det oftast går att få ersättning för det ekonomiska värdet. Men för att få ersättning för värdefulla saker kräver försäkringsbolagen nästan alltid att det finns dokumentation, såsom kvitton eller foton – något som så mycket som varannan (55 %) saknar.

– Det är viktigt att fota eller filma sina värdesaker och kvitton. Det är du som försäkringstagare som har bevisbördan. Du ska kunna visa att du haft egendomen och värdet på det, ju högre värde desto viktigare blir underlaget, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

När det gäller arvegods saknas allt som oftast kvitton, men då är foton ett bra underlag.

– De värderingspersoner vi anlitar kan ofta göra en värdering utifrån ett fotografi. Men i vissa fall kan det vara svårt att avgöra hur stor en diamant är i en ring samt vilken färg och klarhet den har, så det bästa är att skaffa ett värderingsintyg på föremålet redan innan något händer, säger Mia Winberg.

Det är inga stora skillnader mellan olika åldersgrupper, men yngre är generellt lite sämre på att dokumentera sina värdesaker. Bland 18-34-åringarna är det 59 procent som saknar kvitton och foton mot 49 procent bland 56-79-åringarna.

Att utsättas för ett inbrott eller en brand kan kännas överväldigande. Det kan vara svårt att sortera tankarna efteråt och på rak arm minnas alla saker man äger. Då kan det också vara bra att ha en förteckning över föremålen, menar Mia Winberg.

– Vår rekommendation är att man skriver ner vilka värdefulla saker man har på en lista och förvarar den tillsammans med kvitton och foton på säker plats, till exempel i en digital molntjänst. Då är man förberedd om det tråkiga skulle inträffa och det blir enklare att värdera sakerna när allt finns dokumenterat och lättillgängligt.

Så många saknar dokumentation på sina värdesaker

18-34 år: 59 %
35-55 år: 58 %
56-79 år: 49 %
Totalt: 55 %

Dina Försäkringar tipsar – så skyddar du dina värdesaker

  • Gör en lista över dina värdefulla saker.
  • Filma och/eller fota värdesakerna och även tillhörande kvitton.
  • Spara dokumentationen i en digital molntjänst.
  • Stöldmärk. Om du stöldmärker dina värdesaker med märkDNA blir de lättare att spåra för polisen. Klisterlappar på dörrar och fönster om att värdesakerna är DNA-märkta kan också ha en avskräckande effekt.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Dina Försäkringar
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13–21 februari 2023. Totalt intervjuades 3051 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login