Få personer i Örebro län har fått omställningstöd

By on 30 september, 2024
Genrebild

Antalet personer i Örebro län som fått omställningsstudiestöd är låg, efter två år har endast 196 av 1 552 ansökande i länet beviljats stöd. Men nu visar en ny sammanställning från Omställningsfonden, att andelen svenskar som får omställningsstudiestöd ökar.

Sedan stödet infördes för två år sedan har andelen som beviljas stödet ökat från 15 till 48 procent, tisdagen den 1 oktober öppnar höstens ansökningsperiod hos CSN.

— Omställningsstudiestödet är en unik reform på arbetsmarknaden. Att Sverige satsar på kompetensutveckling och ökade möjligheter till karriärväxling är avgörande, både för en sund arbetsmarknad och för den enskilda personen i Örebro län. Det är otroligt positivt att vi nu ser att fler får tillgång till stödet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Omställningsstudiestödet, som lanserades hösten 2022, innebär att man kan få upp till 80 procent av sin lön under tiden man studerar. För att kunna beviljas stödet, måste den sökande vara mellan 27 och 62 år och ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren.

Utbildningen ska även stärka den sökandes position på arbetsmarknaden, och möta arbetsmarknadens behov. Stödet går att ansöka om två gånger årligen, och den 1 oktober öppnar ansökan för utbildningar som startar mellan januari och juni 2025.

Även om endast 196 av 1 552 sökande i Örebro län tidigare har beviljats omställningsstudiestöd så visar en ny sammanställning från Omställningsfonden, baserad på siffror från CSN, att stödet blir alltmer tillgängligt för svenskarna.

Från att knappt 15 procent av ansökningarna beviljades under hösten 2022, har nu 48 procent av vårens ansökningar beviljats.

Det är dock för tidigt att säga exakt hur stor andelen blir, eftersom cirka hälften av vårens ansökningar kvarstår att behandla. Enligt CSN kan den ökade andelen beviljade ansökningar bero på en ökad kännedom om regelverket, samt de nyligen införda kontrollfrågor sökande svarar på i samband med ansökningsprocessen.

— Omställningsfonden är den omställningsorganisation som lämnar flest yttranden till CSN, och även om allt fler ser ut att beviljas stöd är vi medvetna om att processen kan vara invecklad och tidskrävande. Samtidigt finns det flera saker du själv kan göra för att öka dina chanser – exempelvis att vara tidigt ute och läsa ansökningskraven noga. Du kan också testa om du uppfyller kraven på CSN:s hemsida, eller kontakta din omställningsorganisation för rådgivning, säger Eva Wikström.

Nytt för i år är att de sökande sökande får fler e-tjänster, och att de kan få bättre information om sitt ärende. Förhoppningen är att detta kommer att skapa en större transparens gentemot de sökande. Ansökningarna behandlas i turordning, och sökande gör klokt i att skicka in sin ansökan så snabbt som möjligt. Då samma person kan söka flera gånger, uppmuntras också sökande att själva ta bort inaktuella ansökningar för att underlätta för handläggningen.

I början av september la regeringen fram en proposition i syfte att förbättra omställningsstudiestödet, exempelvis genom regelförenklingar som ska korta handläggningstiderna. Man vill även förenkla processen för karriärväxling för personer inom bristyrken, som sjuksköterska eller lärare ytterligare.

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft vid årsskiftet och börja gälla vid vårens ansökan 2025.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Omställningsfonden

You must be logged in to post a comment Login