- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Få medvetna om att grundskydd behöver fyllas på
Ett flertal vacciner ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, men nästan hälften av alla svenskar vet inte om att visst skydd försvagas med tiden och måste fyllas på.
– Rekommendationen är att alla över 30 år ska vaccinera sig igen, säger Harald Zetterquist, medicinskt ansvarig läkare på Min Doktor.
Det är vaccin mot exempelvis röda hund, kikhosta och mässling som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet, det vill säga det grundskydd som ges till barn via vaccination på BVC och i skolhälsovården. Mot vissa av sjukdomarna minskar skyddet ju äldre vi blir, och Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför alla från 30 år och uppåt att vaccinera sig mot dessa igen. Nu visar en ny undersökning utförd av Novus på uppdrag av Min Doktor att nästan hälften av alla svenskar inte vet om att behovet finns.
– Det är skyddet mot stelkramp, difteri och i synnerhet kikhosta som inte inte är lika långvarigt som de andra. Därför rekommenderas vuxna att ta en boosterdos av dessa, och sen fylla på igen vart 15 till 20 år. Ska man resa till ett land med risk för polio bör man också fylla på med en spruta mot det, säger Harald Zetterquist.
Studier visar att de mätbara nivåerna av skyddande antikroppar sjunker 5 till 10 år efter vaccination. I vissa länder, exempelvis Norge, är det vanligt att myndigheterna och vården uppmanar sina invånare att vaccinera sig. Och i det allmänna vaccinationsprogrammet i länder som USA, Finland och Australien ingår vaccinationer mot fler smittor än i Sverige.
Påfyllnadsdosen består av en spruta och vaccinet som ges är likadant som det man fick tidigare i livet, men med lägre mängd immunstimulerande ämnen.
Vilka risker finns om man inte fyller på sitt skydd?
– Risken att drabbas av kikhosta och i värsta fall smitta små oskyddade spädbarn som inte hunnit får sina första doser ökar. Difteri är en sällsynt sjukdom men med hög dödlighet där det kan uppstå epidemier i befolkningar med lägre vaccinationstäckning. Stelkrampsbakterien kan finnas lika mycket i jorden och på rostiga spikar i Sverige som i tropikerna, men på grund av hög vaccinationstäckning ser vi det sällan som en inhemsk smitta, förklarar Harald Zetterquist.
Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Min Doktor våren 2022. Drygt 1000 personer svarade på undersökningen. Hälften av de tillfrågade i undersökningen vet inte att man bör fylla på sitt grundskydd. Hälften av de tillfrågade ställer sig positiva till att ta påfyllnadsdoser. 25 procent av dessa anser man ska fylla på för alla sjukdomar, resterande anser man ska vaccinera sig mot någon eller några av dem.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa Min Doktor
Related Posts
Latest News
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login