Extremväder hotar kakaon inför årets största chokladfest

By on 19 december, 2023
Aldrig äter vi så mycket kakao och choklad som veckan före jul.
Foto: Mohamed Aly Diabatae

Svenskarnas chokladkonsumtion ökar före jul, just den här veckan köper man dubbelt så mycket som andra veckor. Samtidigt utgör den senaste tidens extremväder i Västafrika ett allt större hot mot kakaobranschen.

– Klimatförändringarna slår hårt mot odlarna, det blir allt viktigare vilken choklad vi väljer, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Förra året spenderade svenskarna 580 kronor* per person på choklad. Vi äter ungefär fyra kilo var varje år – och allra mest i juletider. Under 2022 ökade försäljningen av kakao och choklad i dagligvaruhandeln med 117 procent veckan före jul, jämfört med en genomsnittlig vecka. Det visar siffror från analysföretaget NielsenIQ.

Men även om vårt sug efter choklad är lika stort som tidigare har förutsättningarna för att odla kakao försämrats. Västafrika, som står för den största delen av världens kakaoproduktion, har drabbats av kraftiga regnväder. Sedan regnperioden inleddes den 1 maj har den totala nederbörden varit mer än dubbelt så stor som det 30-åriga genomsnittet, enligt Maxar Technologies Inc.

Det har ökat spridningen av svampsjukdomen black pod disesase som får kakaofrukterna att ruttna. I Ghana väntas årets skördar bli de sämsta på tretton år, i Elfenbenskusten de sämsta på sju.

– Produktionen har minskat kraftigt i år och enligt experter kommer minskningen att öka i och med El Niño-fenomenet. Detta innebär en minskning av producenternas inkomster samtidigt som driftskostnaderna har blivit enorma, säger Benjamin Francklin Kouame, Fairtrade-certifierad kakaoproducent i Elfenbenskusten.

För att hantera klimatförändringar och ökade kostnader behöver odlarna få ett bättre pris för sina kakaobönor och stöd i att ställa om till hållbart jordbruk, menar han. Som oberoende certifiering arbetar Fairtrade för att odlarna ska få en tryggare försörjning och bättre möjligheter att klimatanpassa jordbruket.

– För att vi ska kunna äta choklad i framtiden behöver chokladen vi köper i dag vara hållbart producerad. Därför är det väldigt positivt att möjligheten att göra etiska och hållbara val har blivit allt större. Särskilt för dem som gör sitt eget julgodis, säger Ulrika Urey.

År 2022 var 38,4 procent av all kakao och bakchoklad som såldes i dagligvaruhandeln Fairtrade-märkt. Det är en ökning med 18 procent jämfört med 2021.

När det gäller just kakao och bakchoklad ökar konsumtionen veckan före jul ännu mer än för chokladkonfektyr. Förra året köpte svenskarna 235 procent mer vecka 51 jämfört med en genomsnittlig vecka.

*Svenskarna köpte chokladkonfektyr, lösgodis undantaget, för 580 kronor per person i dagligvaruhandeln och servicehandeln år 2022. Svenskarna köpte chokladkonfektyr, lösgodis undantaget, bakchoklad och kakao för drygt 600 kronor per person i dagligvaruhandeln och servicehandeln år 2022.

Choklad i siffror:

År 2022 köpte svenskarna kakao och bakchoklad för cirka 238 miljoner kronor och chokladkonfektyr, lösgodis undantaget, för drygt sex miljarder kronor i dagligvaruhandeln och servicehandeln.

År 2022 köpte svenskarna närmare 44 000 ton chokladkonfektyr, lösgodis undantaget, och cirka 2 000 ton kakao och bakchoklad.

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Fairtrade Sverige
Källa: NielsenIQ Scan Track, 2022, DVT Totalt och SVH Totalt

You must be logged in to post a comment Login