- Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
- Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
- Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
- Från saga till hårdrock
- Öppet hus på Degerforsgymnasiet
- Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
- Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
- ”Konditoriet” av Leia
- KIF Örebros tid i allsvenskan slut
- Rymdäventyr väntar skolorna i Örebro län i höst
Extremsommaren får nog börja ses som normalsommar framledes
Extremsommaren får nog börja ses som normalsommar framledes, växthuseffekten börjar säga ifrån! Vi lever lång över våra tillgångar och konsumerar ca 4 gånger vad vårt jordklot klarar av
Vi har alla märkt av den varma sommaren på ett eller annat sätt. Om vi suttit på kontor, suttit i bilen, stått på fabriken eller haft semester och varit lediga. Alla har på något sätt blivit berörda utav sommaren 2018 och de höga temperaturer vi haft. Temperaturer på över 30-grader som hållit i sig i veckor med flera värmerekord har rapporterats i landet. De flesta som inte lidit utav värmen har förmodligen haft en bra sommar och en lång sådan som i skrivande stund fortfarande håller i sig med temperaturer kring 30-grader igår den 10 augusti 2018. Någon gräsmatta har man inte behövt klippa och det har säkert gett många en extra stund över i solen. Man har säkert hunnit besöka någon glassbar eller annan uteservering. Verksamheten som däremot blomstrar i sommarvärmen. Samtidigt har vi sett direkta och i många fall fatala konsekvenser utav värmen i bland annat skogsbruket och lantbruket där man låtit kobönder ta hand om överblivet gräs då det inte växer tillräckligt med gräs som foder till djuren då den egna åkern förbrukas i en vända. Många har fått avveckla sin verksamhet med konsekvensen att djuren fått avlivas i flertalet fall. Vi har sett exempel på värmen genom vattenlinjen på sjön och andra sidan av stranden och kanske jämfört den med hur högt vattnet brukar ligga i förhållande till den svartliknande kanten som utgör den normala vattenlinjen. Skillnaden med ögonmått mätt är kring en meter och mer på vissa ställen. De med egen brunn har fått spara på vattnet som även där sinar. Träd har brutits av i blåsten då de inte har fått tillräckligt med näring, torkat och blivit svaga. Även elektriska apparater av olika slag har strejkat. Den starka värmen har även påverkat handeln och den kommersiella sektorn som legat lågt under den mest varma perioden.
Det är ingen nyhet och har inte gått någon obemärkt förbi – Växthuseffekten börjar få effekt
Det är ingen nyhet och de flesta har förmodligen känt någon slags oro över den varma sommaren från ett miljöperspektiv. Det finns även sociala och ekonomiska faktorer givetvis men ur ett strikt miljöperspektiv kan man utan vidare forskning än den som finns härleda den varma sommaren till växthuseffekten. Vi har sedan industrialismen använt jorden och dess tillgångar i en omfattning som inte varit hållbar. Vi har dessutom förbrukat fossila bränslen från vår egen jord på ett sätt som orsakat stora temperaturförändringar genom exempelvis koldioxidutsläpp. Något som längre diskuterats men där kvarnarna mal sakta. Konsekvensen av vårt bruk av havs- och landmassa för att utvinna exempelvis kol och olja börjar nu visa sig på flera olika sätt. Även vatten taget ur marken börjar få delar av jorden att sjunka och ge vika. Östersjöns vatten börjar bli obrukbart och algblomningen är som en stor gröngul gegga som breder ut sig, enligt WWF, som berättar att det varma och stilla vädret gör utväxten av geggan värre. Vi har sett bränder runt om i landet i sällan skådat omfattning. Jordskred och jordbävningar med tsunami – kanske mer på andra ställen men även här – som följd och tycks blir allt mer frekventa och varje gång skörda fler offer på grund av den överbefolkning som de facto råder på jorden. Den leder naturligt till överkonsumtion vilket i sin tur har lett till den situation vi står inför idag. Det det vända utvecklingen?
Miljötänkandet är det inget fet på men i praktiken går det inte lika snabbt – Globala och bilaterala avtal för miljön
Vi har förutom lagstiftningen på området som är omfattande flertalet globala och bilaterala avtal. Det bilaterala avtalet med Kina sköts genom Naturvårdsverket. Vi har Parisavtalet som inledningsvis ingicks med även USA som trätt ur avtalet relativt nyligen. Vi har även nationell lagstiftning som gäller över hela EU med viktiga mål för att nå en hållbar utveckling. Inga av målen verkar i dagsläget uppnåeliga inom den tidsram som EU ställt upp. En minskning av koldioxidutsläppen med 20% ska vara en verklighet om drygt ett år. De verktyg som finns till hands för att komma till bukt med detta såsom lagstiftningen, med ekodesigndirektivet och energimärkningsdirektivet, numera svensk rätt, genom verkställande organ såsom tillsynsmyndigheter har inte haft den effekt som var tänkt. Förändringarna påverkar givetvis många branscher negativt och därför drar många aktörer sig inför att göra större förändringar direkt utan väntar in i det sista. Men som Expressen eller Aftonbladet skrev häromdagen så krävs endast en halv grad ytterligare för att trigga igång jorden. Vår bästa vän blir vår värsta fiende med naturkatastrofer och en planet som blir allt mer svår att överleva på.
Som orsak till allt detta kan vårt sätt att lura medvetandet för risker genom att förskjuta dem
Orsakerna till den situation vi står inför idag kan vara många. Riskförskjutning om man gräver några hundra år tillbaka tills idag kan vara en av anledningarna. För att förklara riskförskjutning lite förenklat kan man säga att många vet att det är farligt att köra fort men tar ändå risken. Man tänker inte att om det händer något blir det slutet och ingen vanlig olycka där man klarat sig med livet i behåll. Ett mer aktuellt fall är den japanska kärnkraftolyckan som för tankarna tillbaka till Tjernobyl-olyckan där jag tror vi först började förstå vilka effekter en handling på andra sidan jorden faktiskt kan påverka även oss. På samma sätt har man hittat tungmetaller i pingviner som kunde härledas till andra sidan jordklotet. Först när olyckan är framme kommer chocken fram och tankarna vad som kunnat hänt om exempelvis vindarna blåst en annan riktning och strålningen från kärnkraftverket påverkat oss i en existentiell mening. Vi har länge känt till hotet men inte gjort mycket åt det. Vi har vetat om risken men inte tagit konsekvenserna på allvar. Det vi sår får vi skörda. Och frågan är om och i så fall när vi kan vända utvecklingen. De varma sommardagarna vi sett behöver nog ingen vara rädd att de inte återkommer det är snarare ett tillstånd som kommer bestå i framtiden.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
Dansläraren Linnea Didic från Ljusnarsbergs kommun har tilldelats utmärkelsen Årets...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
7–8 november har Naturvetenskapsprogrammet på Karolinska gymnasiet temadagar med fokus...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
Pilotprojekt i gång där måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Från saga till hårdrock
Från saga till hårdrock: Rosea Dans sätter unika dansverk på...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Öppet hus på Degerforsgymnasiet
Är det dags att välja gymnasieskola och är man nyfiken...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors ersätts med turkisk...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
En nässpray som botar och minskar smittspridningen av virus som...
- Posted november 5, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login