Experten: så undviker du att barnen skadar sig under vinterleken

By on 5 januari, 2022
Arkivbild

Med snö och ledighet söker sig barn ut för att åka pulka och skidor i den efterlängtade snön. Att barnen leker och idrottar säkert är alltid de vuxnas ansvar och med en hårt belastad sjukvård är det viktigare än någonsin att vi alla ser upp i backen. Barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa ger nu sina främsta råd som gör barnens äventyr i snön både säkra och trygga.

Varje år uppsöker tusentals barn akutsjukvård efter olyckor i skid- och pulkabackar. Risken för olyckor i samband med vinterlekar är stor men kan minskas och förebyggas med tydliga regler för barnen och tillsyn från vuxna samt rätt utrustning till barnen.

– Det är positivt att barn aktiverar sig utomhus, men som förälder ska man se till att leken alltid sker på ett säkert sätt. Barn har inte ett utvecklat konsekvenstänkande och vi vuxna behöver därför lära barnen hur man leker ansvarsfullt. Följ med barnen ut och håll uppsikt så att leken både blir rolig och trygg, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Svårstyrt med hög fart

I pulkabacken är det inte ovanligt med krockar och olyckor med allt från pulkor och tefat till stjärtlappar och snowracers som ofta är svårstyrda och kan komma upp i höga hastigheter. Under snörika vintrar skadar sig tusentals barn så allvarligt i pulkabacken att de måste uppsöka sjukvård.* Drygt var tionde skada är så pass allvarlig att barnet behöver läggas in på sjukhus. Enligt Alexandra Björnsson är vuxnas tillsyn och föredöme det viktigaste i pulkabacken för att förebygga skador.

– En vuxen ska alltid vara med och säkerställa att pulkaåkningen är säker. Det handlar om att lära barnen att vara uppmärksamma på hinder i backen och förstå relationen mellan fart och lutning. Dessutom är det viktigt att man som vuxen föregår med gott exempel och spelar efter samma regler som barnen. Utöver det ska både barn och vuxna alltid bära en CE-märkt hjälm, säger Alexandra Björnsson.

Ökad risk i fullbelagda skidbackar

Fjällens skidbackar är trots ökad smittspridning fullbelagda och med mycket folk i backen ökar olycksrisken. Barn står för var fjärde skada i skidbacken och enligt Socialstyrelsens handlar det om cirka 6 800 barn årligen som söker akutvård i samband med skidsport.**

– Många barn ärver skidor av äldre syskon som väger mer. Felaktiga inställningar ökar olycksrisken så att ställa in bindningarna inför varje säsong är en bra investering för att slippa exempelvis knä- och fotskador vid ett fall eller olyckligt felskär. Lär ditt barn att inte stanna bakom skymda backkrön och att visa hänsyn genom att hålla avstånd till andra åkare med god marginal. Vila eller avsluta åkningen när ni börjar bli trötta, det är ofta då olyckor inträffar, säger Alexandra Björnsson.

Barnens försäkringsexperts tips för säkrare utomhuslek i vinter:

I pulkabacken:

  • Se till att barnen har CE-märkt hjälm som även täcker panna och bakhuvud.
  • En vuxen ska alltid finnas med i backen, speciellt när barnen är små.
  • Undersök om det finns hinder i backen som barnen kan krocka med så som stubbar, träd, stenar m.m.
  • Lär barnen att alltid gå uppför vid sidan av backen.
  • Kontrollera att farten inte kan bli så hög att färden riskerar att sluta på en trafikerad gata eller i en kollision med barn som står nedanför backen

I slalombacken:

  • Både barn och vuxna ska alltid använda hjälm. Forskning visar att risken för skallskador minskar med hjälm vid skid- och snowboardåkning.***
  • Använd ryggskydd i rätt storlek. Köp en godkänd modell som sitter bra på kroppen och är tillräckligt skönt så att det används.
  • Se över barnens utrustning, framförallt bindningarna, inför varje säsong. Uthyrningsbodarna kan hjälpa er med en sådan koll. Väg barnet för att försäkra dig om att bindningarna blir rätt inställda och löser ut precis lagom lätt.
  • Åk tillsammans med små barn och ha god uppsikt över barnet, så att det inte utgör en fara för sig själv eller andra.
  • Prata med barnen om vilka regler som gäller i skidbacken.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

You must be logged in to post a comment Login