- KIF Örebro vann klart i premiären
- Övervakning med drönare när ÖSK tar emot Helsingborg
- Ansök om kulturstipendium 2025 i Degerfors
- Nya Mosippan i Åsbro invigdes med raketen
- Mingel – *Makeriet* Fredag 11 April 2025
- ”Rovdjurens läten” av Leia
- BIK Karlskoga ute ur slutspelet
- Drop-in-möte för stora och små på Stortorget i Örebro
- Nu blir det nya parkeringsavgifter i centrala Örebro
- Lokala ishockeyföreningar från Örebro län hyllas av Tre Kronor
EU-läcka avslöjar att stater sviker människorättsförsvarare för att skydda affärsintressen

EU:s medlemsländer måste begränsa möjligheterna att exportera övervakningsutrustning till länder som använder utrustningen för att kränka mänskliga rättigheter säger människorättsorganisationerna Access Now, Amnesty International och Reportrar utan gränser i ett gemensamt uttalande efter att läckta dokument visar att flera EU-länder, särskilt Sverige och Finland, motarbetar förändringar som kan stärka skyddet för mänskliga rättigheter.
Kommersiellt tillgänglig övervakningsutrustning används av regeringar runt om i världen för att spionera på aktivister, journalister och dissidenter. Amnesty International, Access Now och Reportrar utan gränser kräver att EU:s medlemsstater enbart ska få sälja övervakningsutrustning efter en granskning för att avgöra om produkterna riskerar att kränka eller bidra till att kränka mänskliga rättigheter.
– Det nuvarande EU-systemet misslyckas med att utkräva ansvar från regeringar och företag. Det är sorgligt att se att skydd för den personliga integriteten och yttrandefrihet inte prioriteras av EU, säger Lucie Krahulcova, policyanalytiker på Access Now.
– Läckorna visar att EU säger en sak offentligt om mänskliga rättigheter och sedan gör något helt annat bakom stängda dörrar. Vissa av EU:s medlemsstater prioriterar industrins intressen framför att skydda människorättsförsvarare. De vill ge företag fria tyglar att sälja produkter som kan avlyssna kommunikation och spåra avsändare till sådana länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Nele Meyer, senior policyrådgivare vid Amnestys EU-kontor
– Att vissa länder, däribland Sverige, inte vill använda alla verktyg de kan för att förhindra att övervakningsutrustning hamnar i fel händer är mycket förvånande. Vi känner till mänga fall, däribland i Syrien, där det har används direkt med journalister. Övervakningsutrustning hotar säkerheten för journalister och deras källor och riskerar att leda till självcensur, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
– Övervakningsutrustning kan användas av stater för att spåra, trakassera och i värsta fall fängsla dem som kritiserar regeringen. Därför är det positivt att EU har tagit initiativ till att statligt reglera även den här typen av export på samma sätt som vapenexport och export av så kallade produkter med dubbla användningsområden. Det är dock pinsamt att Sverige verkar agera bromskloss vid förhandlingsbordet, säger Maja Åberg, sakkunnig gällande vapenexportfrågor på Amnesty Internationals svenska sektion.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
KIF Örebro vann klart i premiären
Under lördagen var det dags för KIF Örebro att möta...
- Posted april 12, 2025
- 0
-
Övervakning med drönare när ÖSK tar emot Helsingborg
Polismyndigheten har fattat beslut om kamerabevakning med drönare i samband...
- Posted april 12, 2025
- 0
-
Bilist iaktog inte stopplikten
En bilist har fått en ordningsbot i Örebro. En bilist,...
- Posted april 12, 2025
- 0
-
Ansök om kulturstipendium 2025 i Degerfors
Nu är det dags att söka kulturstipendium 2025! Ideella föreningar...
- Posted april 12, 2025
- 0
-
Nya Mosippan i Åsbro invigdes med raketen
I onsdags var det äntligen dags att inviga den nya...
- Posted april 12, 2025
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 11 April 2025
*Makeriet* 2025.04.11 Fredag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted april 12, 2025
- 0
-
Högre matpriser tre månader i rad
Matpriserna fortsatte att stiga i mars, visar SCB:s Konsumentprisindex. Under...
- Posted april 12, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login