Ett oberoende civilsamhälle bygger Sverige starkt

By on 2 april, 2017
Arkivbild

Nu släpps spelutredningen som pekar ut vägen framåt för spelmarknaden. Spel är av stor betydelse för ett starkt civilsamhälle genom de 1,6 miljarder som genereras varje år. Beroende på utredningens vägval kan förutsättningarna för civilsamhället förändras drastiskt. Utan dessa medel begränsas Hjärnfondens möjligheter att finansiera svensk hjärnforskning.

Sedan mitten av 1800-talet har spel och lotterier arrangerats av ideella organisationer, med grundtanken att överskottet från dessa verksamheter ska komma hela samhället tillgodo, så kallade allmännyttiga ändamål. Varje år går över 1,6 miljarder kronor till allmännyttig verksamhet från spel och lotterier.

– Varje krona är medel som möjliggör att vi kan stödja forskning om hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Mer än var tredje svensk drabbas någon gång i livet av en sjukdom eller skada på hjärnan och två till tre barn i varje klass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi är alla beroende av att hjärnforskningen gör framsteg så att kunskapen om hjärnan ökar och vi får nya sätt att diagnosticera och behandla sjukdomar, säger Anna Hemlin, generalsekreterare för Hjärnfonden.

I de framlagda lagförslagen idag är det två delar som har störst påverkan på förutsättningarna för ett framtida starkt civilsamhälle.

  1. Ideella organisationer får fortsatt ensamrätt att anordna spel både fysiskt och digitalt.
  2. Att den svenska modellen med skattefrihet bevaras på alla spelprodukter som ideella organisationer arrangerar.

– Vi förväntar oss att regeringen följer direktiven om att säkerställa fortsatt goda möjligheter för civilsamhället till egen finansiering. Ideella organisationer måste även i fortsättningen ha ensamrätt att anordna spel både fysiskt och digitalt, säger Anna Hemlin

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login