- Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
- Från saga till hårdrock
- Öppet hus på Degerforsgymnasiet
- Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
- Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
- ”Konditoriet” av Leia
- KIF Örebros tid i allsvenskan slut
- Rymdäventyr väntar skolorna i Örebro län i höst
- Johan Motin BIK Karlskoga avstängd en match
- Kumla kommun utsatt för cyberangrepp
Ett möte mellan klassiskt och folkmusik
”Bach på svenska” i Stripa, ett möte mellan klassiskt och folkmusik. Lördag 6 maj kl 19:30 bjuder Kronohyttan Kulturförening i samarbete med Stripabryggeriet in till ”Bach på svenska ” med Lisa Rydberg (en av våra främsta folkmusiker och även klassiskt skolad) och Gunnar Idenstam (etablerad organist och internationellt känd och firad).
”Med vår klassiska utbildning som grund och med båda fötterna i den svenska folkmusiktraditionen bjuder vi upp fader Bach till dans, i hans egna danssatser sida vid sida med svenska polskor”, skriver Lisa och Gunnar i sin presentation av konserten: ”De gemensamma nämnarna är många – melodilinjer, harmoniföljder, betoningar, ornamenteringar och rytmiska dragningar, vilka tillsammans ger det sväng som båda stilarna eftersträvar.”
Under barocken fanns inte samma tydliga uppdelning mellan ”klassisk” musik och ”folkmusik” som vi är vana vid idag, utan en levande tradition av danser som ibland skrevs ned, ibland fördes vidare muntligt. I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop och andra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän och det är onekligen en kittlande tanke att dessa notkunniga musiker, ofta av utländsk härkomst, kanske, kanske någon gång lärde en svensk spelman en Menuet, en Bourrée eller en Courante från hemlandet, kanske till och med en från Johann Sebastians hand….
”Vi har valt att utifrån vår känsla för musiken skapa ett möte där tanken får leka fritt. Bach och de svenska spelmännen, tänk om dom faktiskt möttes?”, skriver Lisa och Gunnar.
Lisa Rydberg: Riksspelman och barockviolinist Lisa omfamnade fiolen i femårsåldern och från första stund levde folkmusiken sida vid sida med den klassiska musiken. Hennes studier vid Musikhögskolan vittnar om sökandet efter ett uttryck bortom genregränserna; ett år på den klassiska Musikerutbildningen ledde henne så småningom vidare till en examen i Individuell studiegång – hon blev den första någonsin i Sverige att studera en kombination av klassiskt och folkmusik – och därefter ett Diplom på barockfiol.
Lisa är numera frilansande musiker med ett brett register. Hon är medlem i många olika konstellationer; bl.a. duon Bach på svenska, Jul I folkton, improvisationsgruppen Ritualia, duon Lisas och Sofia Karlsson band. Hon figurerar också i flera mindre barockensembler, lägger stråk på popalbum samt komponerar musik. Lisa har utgivit fem skivor i eget namn: ”Swedish Wedding Tunes”, ”Vinterskrud”, ”Östbjörka” och – tillsammans med Idenstam – ”Bach på svenska” samt ”Bach på svenska – Tyska klockorna”. År 1999 blev Lisa Riksspelman och hon har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris och Spel Stinas medalj.
Gunnar Idenstam: Konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnars uppväxt präglades av krocken mellan 70-talets folkrock och symfonirock och den kyrkliga miljö som introducerade honom för orgeln som instrument. Idag förenar han dessa influenser i sin musik, då han bygger broar mellan den franska katedralmusik traditionen och symfonisk rock och svensk folkmusik. För att hitta plattformen för den genrebreddande musik han gör och utövar idag gick han den långa vägen via Kungliga Musikhögskolan i Stockholm till Paris, där han skolades i den franska virtuosa traditionen under den legandariska Marie-Claire Alain. Han erhöll solistdiplom och högsta möjliga utmärkelser i både Sverige och Frankrike. 1984 vann han som hittills ende nordeuropé den prestigefyllda internationella tävlingen i improvisation ”Grand Prix de Chartres”.
Sedan 1986 gör han internationell karriär som konsertorganist. Hans senaste solo CD (BIS Records) innehåller hans arrangemang av orkesterverk av Ravel (Bolero, La Valse etc.) och Debussy (La Mer). År 2012 tilldelas han Musikaliska Akademiens stora interpretpris för sitt förnyande av orgelkonsten. Priset delades ut av Hans Majestät Kung Carl den XVI Gustaf. I juni 2013 mottog han den kungliga medaljuen Litteris et artibus för sina framstående insatser som musiker. Idenstam är ledamot av Kungliga Musikaliska akademien sedan maj 2013.
Konserten är ett samarrangemang mellan Kronohyttans kulturförening och Stripabryggeriet. Med stöd av Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Middag serveras från kl 17.00. Boka bord på: bokning@stripabryggeriet.se
Kultur | Stripa
Örebronyheter
Källa: LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
Pilotprojekt i gång där måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Från saga till hårdrock
Från saga till hårdrock: Rosea Dans sätter unika dansverk på...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Öppet hus på Degerforsgymnasiet
Är det dags att välja gymnasieskola och är man nyfiken...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors ersätts med turkisk...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
En nässpray som botar och minskar smittspridningen av virus som...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Bostadsnotan krymper med 23 000 kronor
Jämfört med toppen under inledningen av 2024, har villaägarnas årliga...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Relevanta ämnen i gymnasieskolan ska redogöras
Skolverket ska redogöra för på vilket sätt ämnena i gymnasieskolan...
- Posted november 5, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login