Energigemenskap – en gemensam sak

By on 5 mars, 2022
Arkivbild

Eller vad händer när vi får in ny teknik i hemmen? Förändras dynamiken, könsrollerna, maktfördelningen? Energimyndigheten har i sin sjätte utlysning inom forsknings- och innovationsprogrammet energieffektivt byggande och boende (E2B2) fokuserat på projekt som vill bidra till forskning och utveckling av ny kunskap, teknik, tjänster och metoder för en hållbar energi- och resursanvändning.

Cecilia Katzeff är forskare och docent i människa-datorinteraktion på KTH. Hon har fått finansiering av Energimyndigheten för att titta på två aktuella projekt där energigemenskap är en viktig komponent – Tamarinden i Örebro och Hammarby Sjöstad med testbädden Hammarby Sjöstad 2.0 som ElectriCITY Innovation leder. Hon vill ta reda på hur hushållens roll i delande av energi och samverkan i energigemenskaper kan tänkas förändra hushållen i sig.

– Vi vill exempelvis utforska hur energigemenskaper påverkar hushållens sätt att utföra sina vardagssysslor och hur digitala tjänster kan stödja hushållen, säger Cecilia Katzeff. Hon liknar dagens införande av digital teknik i hemmen med införandet av ny teknik i hemmen under den industriella revolutionen i början av 1900-talet.

– Då fick många råd att köpa vitvaror som underlättade i hushållet – tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare till exempel – men det uppstod också ökade krav på hygien så mängden utfört arbete i hemmet ökade istället. Kan det vara så att energigemenskaper med ny teknik kommer att förändra hushållen igen?

Forskargruppen kommer att titta på två projekt och följa dem över tid. Tamarinden i Örebro är ett planerat bostadsområde där den senaste tekniken byggs in från början. Där kommer initiativet från kommunen och Tamarinden förväntas stå klar 2024. Hammarby Sjöstad började som en miljöeffektiv stadsdel men energigemenskaper och mikronät börjar nu byggas in i en befintlig bebyggelse på initiativ av medborgarna själva. Projektet motiveras av omställningen till ett hållbart energisystem och den ökande betydelsen av hushållens roll i omställningen. En övergripande fråga rör hushållens relation till lagring, delande, användning och produktion av energi. En annan fråga rör aktörers föreställningar om hushållen som deltagare i energigemenskaper.

Sofie Nyström, som är doktorand i projektet, kommer att intervjua olika aktörer och hushåll och genomför fokusgrupps-diskussioner med hushåll som tillhör målgruppen för det planerade bostadsområdet. Resultaten förväntas användas av energi- och bostadsbranschen och tjänsteutvecklare.

Forskargruppen på KTH består förutom Cecilia Katzeff av universitetslektor Björn Hedin och doktoranderna Sofie Nyström, Arjun Menon och Joe Llewellyn. Från ElectriCity deltar Rickard Dahlstrand. Projektet pågår under tre år.

Örebro
Örebronyheter

Källa: ElectriCITY

You must be logged in to post a comment Login