- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Endast 15 länder i världen har system på plats
Endast 15 länder i världen har system på plats som ser till att barns hjärnor utvecklas optimalt de allra första åren.
85 miljoner barn under fem år runt om i världen får inte det stöd de behöver för att deras hjärnor ska utvecklas optimalt. I den nya rapporten ”Early Moments Matter for Every Child” slås fast att kostnadsfri förskola, betalade amningspauser och betald föräldraledighet är tre kritiska faktorer som stöder barns hjärnutveckling. Endast 15 länder i världen uppfyller dessa kriterier.Sverige, Frankrike, Portugal, Ryssland och Kuba är länder där de tre kriterierna från den nya rapporten är uppfyllda. 40 procent av de 85 miljoner barn, som lever i 32 länder där inga av kriterierna är uppfyllda, återfinns i Bangladesh och USA.
Två år av kostnadsfri förskola, betalda amningspauser under barnets första sex månader, sex månaders betald mammaledighet och fyra veckors pappaledighet hjälper till att lägga en bra grund för hjärnans utveckling under barnets första tid. Med dessa grundförutsättningar kan föräldrar lättare skydda sina barn och ge dem näringsrik kost och utvecklande lekar under de första avgörande åren i livet när hjärnan växer som allra mest.
– Vi tar inte hand om barns hjärnor på samma sätt som vi tar hand om deras kroppar, särskilt de första åren när vetenskapen visar att barns hjärnor och därmed deras framtid formas, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake. Vi måste göra mer för att ge föräldrar och vårdnadshavare till små barn det stöd de behöver under den mest avgörande tiden.
Rapporten Early Moments Matter for Every Child lyfter också upp att miljontals barn under fem tillbringar sin tid i osäkra miljöer som inte erbjuder stimulans. Ungefär 75 miljoner barn under fem bor i områden som är påverkade av konflikter, vilket ökar risken för att de utsätts för stress som kan störa hjärnans utveckling.
- Dålig näring, ohälsosam miljö och sjukdom har bidragit till att 155 miljoner barn under fem är tillväxthämmade, vilket innebär att deras kroppar och hjärnor inte utvecklas till sin fulla potential
- En fjärdedel av alla barn mellan två och fyra år i 64 länder tar inte del i aktiviteter som är avgörande för hjärnans utveckling, till exempel lek, läsning och sång.
- Ungefär 300 miljoner barn bor i områden där luften är förorenad, vilket enligt forskningen kan skada barns hjärnor.
Att inte förse de mest utsatta barnen med goda utvecklingsmöjligheter i tidiga år förhindrar potentiell tillväxt av samhällen och ekonomier, varnar rapporten. Data visar att barn från fattiga hushåll som får leka och lära i unga år i medeltal tjänade 25 procent mer som vuxna än barn som inte fått ta del av dessa insatser.
– Om vi inte investerar nu i de mest utsatta barnen och deras familjer kommer det att resultera i en fortsatt negativ spiral som överförs från en generation till en annan. Vi ökar gapet mellan de som har och de som inte har och underminerar vår långsiktiga styrka och stabilitet, säger Lake.
I medeltal spenderar regeringar runt om i världen mindre än två procent av sina utbildningsbudgetar på program för barns tidiga utveckling. Rapporten betonar att investeringar i barns tidiga utveckling innebär ekonomisk vinst i framtiden. Varje dollar som investeras i program som stöder amning genererar 35 dollar och varje dollar som investeras i omvårdnad och utbildning i tidiga år kan ge en vinst på upp till 17 dollar.
Rapporten uppmanar regeringar och den privata sektorn att stödja grundläggande nationella åtgärder till stöd för barns tidiga utveckling:
- Investeringar i aktiviteter till stöd för barns tidiga utveckling i hem, skolor, samhällen och hälsokliniker med fokus på de mest sårbara barnen.
- Etablering av familjevänliga policies, inklusive två års kostnadsfri förskoleutbildning, betald föräldraledighet och betalda amningspauser.
- Tid och resurser till arbetande föräldrar som behövs för att stödja hjärnans utveckling hos barnen.
- Insamling och spridning av data om barns tidiga utveckling och uppföljning av resultaten när det gäller att nå de mest sårbara barnen och deras familjer.
Rapporten är finansierad av H&M Foundation och utgör en viktig del av partnerskapet mellan UNICEF och stiftelsen.
– Att ge tillgång till insatser för barns tidiga utveckling är en kostnadseffektiv strategi för att bekämpa fattigdom och få barn att nå sin fulla potential. Vi är stolta över vårt samarbete med UNICEF och ser det som en katalysator för att uppnå framträdande resultat för barn, säger Diana Amini, Global Manager, H&M Foundation.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login