- Peter Stormare Från Arbrå till Hollywood till Örebro
- Ny app om den offentliga konsten
- Svett skulle kunna ersätta blodprov
- Den gemensamma Läsdagen i Degerfors
- Öppettider under påsken hos Askersunds kommun
- Nu rivs de gamla datorsalarna lämnar plats för Learning Lab 2.0
- Nykter körning i påsk
- Örebro SK föll efter målvaktsmiss
- Nu släpps alla akter till Part of Art på Kulturkvarteret
- Skratt, lek och magi när Clowner utan Gränser väcker hopp i Örebro
En vardag som inte är sig lik

Kommunens arbete efter det allvarliga våldsdådet på Campus Risbergska tisdag 4 februari 2025, går vidare. Det är mycket som ska tas om hand, och samtidigt arbetar kommunens alla verksamheter med att ge örebroarna service och tjänster, och göra allt annat som en kommun har i uppdrag att göra.
— Våldsdådet den 4 februari skakade om oss, som personer, som kommun och som plats där alla ska kunna bo, verka och utvecklas i trygghet, säger Peter Larsson, kommundirektör i Örebro kommun. — Men samtidigt som det var och fortfarande är en kris för både samhället och enskilda personer, står vi som kommun fast vid vårt uppdrag. Just nu pågår en utvärdering av vårt arbete, och jag ska inte föregå den. Men jag törs ändå säga att vi som organisation tog vårt ansvar att hantera det som uppkom efter våldsdådet.
— Det viktigaste för oss där och då var att direkt erbjuda krisstöd till drabbade och till allmänheten. Och i vårt fortsatta arbete har vi fullt fokus på att jobba med allt som kommit ur händelsen, men också att kunna återgå till en vardag som är så lik vår vanliga vardag som möjligt. Även om det kanske kommer att vara en vardag som inte är sig riktigt lik för många.
Ordning och reda mitt i ett slags kaos
Att länsstyrelse, polis, räddningstjänst, regionen, grannkommuner, frivilligorganisationer med flera är ”endast ett samtal” bort, med andra ord väl fungerande samarbeten och relationer till vardags är grundläggande när något allvarligt sker och saker måste ske snabbt. Det är då förmågan att samarbeta, hantera och leda ett krisarbete visar sig. De tre principerna för krisberedskap i Sverige är en annan viktig utgångspunkt.
— Det kan låta abstrakt, men att jobba enligt ansvarsprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen, som finns beskrivet hos MSB, handlar helt enkelt om att var och en vid en kris ska göra det man har ansvar för i ett normalt läge, säger Peter Larsson. — Det är ett sätt att ha ordning och reda. Samma sak när det kommer till att varje förvaltning jobbar i sina uppdrag och samtidigt krokar arm när så behövs. Att vi på alla ledningsnivåer har väl fungerande samarbeten i både det stora och det lilla i vardagen gör det möjligt att leda och hantera en kris.
Förberedelser, så långt det är möjligt, är en annan viktig faktor. Att flera förvaltningar har utbildat sig i stabsmetodik, som handlar om att arbeta med struktur och tydliga roller är ett exempel. Ett annat är att alla förskolor och skolor har övat inför det som kallas ”pågående dödligt våld” (PDV).
— Polisutredningen är inte klar ännu, men jag hoppas och tror att övningarna bidrog till att konsekvenserna av våldsdådet inte blev ännu värre. Utbildning i stabsarbete och inte minst dokumentation av allt vi gör, är en annan förberedelse som visat sig vara nödvändig i vårt arbete efter 4 februari.
Alla ställer upp
Krisstödet till de drabbade fortsätter, till elever som nu går sin utbildning i tillfälliga lokaler, till medarbetare på Campus Risbergska, och till de medarbetare på Socialförvaltningen som går vidareutbildning på Risbergska. Det är ett stöd som kommer behövas under lång tid, och därför har en särskild krisstödsledare utsetts inom vuxenutbildningen.
— Mitt i allt det hemska har jag sett fantastiska exempel på hur alla ställer upp, säger Peter Larsson. — Andra kommuner, frivilligorganisationer, privatpersoner, företag och inte minst våra egna medarbetare runtom i kommunen och i de kommunala bolagen har bidragit med det som har behövts. I krisstödet, i det praktiska runt lokaler, utlämning av tillhörigheter, skötsel av minnesplatsen och annat. Jag kan inte tacka tillräckligt mycket, det har varit otroligt värdefullt, ja till och med avgörande. Och samtidigt vill jag också trycka på att de allra flesta i kommunen också har jobbat på med de ordinarie uppdragen, och sett till att det fungerar som det ska i allt från bygglovshandläggning och avfallshämtning till förskola och omsorg.
Återställandet av Campus Risbergska pågår under våren, där det kommunala bolaget Futurum har ansvar för att skolan återigen ska vara beredd att ta emot elever och medarbetare inom vuxenutbildningen. Den kommer att tas i bruk igen hösten 2025, och då väntar nyrustade och nymålade lokaler.
En gemensam inriktning
Vid en allvarlig händelse är en central del att kommunen snabbt samlas runt det som kallas för inriktningsbeslut, för samlade prioriteringar och beslut. Inriktningsbeslutet är bärande under arbetet, liksom att det tas fram så kallade samlade lägesbilder som beskriver läget ”just nu” och tänkbara händelser framåt.
— Vårt inriktningsbeslut handlar om att samordna åtgärder, beslut och kommunikation, för att kunna hantera konsekvenserna, för att skapa största möjliga trygghet och för att komma tillbaka till ett normalläge, säger Peter Larsson. — Det kan låta självklart, men vid en kris kan det finnas en risk att man drar i väg alltid i ett gott syfte. Men där slutresultatet kan bli sämre än om vi arbetar lugnt och metodiskt, och ser till att vara ihoppratade och fördela arbetsuppgifter på bästa sätt. Där kommer inriktningsbeslutet in som en samlande kraft och något att luta sig mot.
Stort intresse från media
En av alla de saker som kommunen har avsatt mycket resurser till är arbete med begäran om utlämnande av handlingar, och att hantera alla förfrågningar om intervjuer. Sedan våldsdådet har hundratals begäran om handlingar kommit in, och vid alla förfrågningar behöver det först göras en sekretessprövning. Vissa handlingar, eller del av handlingar, kan innehålla sekretessuppgifter och då kan de inte lämnas ut utan en bedömning om det är möjligt. Våldsdådet har också rönt väldigt stort intresse från media, vilket har inneburit åtskilliga intervjuer.
— Att vara tillgänglig för media är otroligt viktigt, de har ett samhällsuppdrag när det kommer till både rapportering och granskning av oss. När media hör av sig ska vi svara, och be att få återkomma om det inte fungerar just när de ringer. Jag vet att händelsen har rapporterats i hundratals tidningar världen över, och där är det viktigt att vi har funnits med för att berätta om vårt arbete.
Information för att skapa trygghet
Kommunikation vid en kris är viktigt av många skäl, förstås för att berätta om vad som skett och hur kommunen jobbar, var drabbade kan få stöd och vad som händer i verksamheterna. Säkerställd information är också viktigt för att skapa trygghet hos drabbade och andra, eftersom de allra flesta söker svar och vill veta mer när något allvarligt inträffar.
— Överlag är kommunikation en stor del i krishantering och ledning av en allvarlig händelse. Och att vi som kommun är öppna, tydliga och trygghetsskapande i vår kommunikation kommer vara viktigt under en lång tid framöver, precis som till vardags det också. Jag vet att det för en enskild person kan vara svårt att uppfatta information när flödet är stort, och man befinner sig i stress på grund av det som inträffat. Och det kan vara så att vi inte har nått fram till alla på det sätt vi skulle ha behövt, fast vi har försökt på många olika sätt. Att kommunicera och nå fram med information under en kris är ett ständigt utvecklingsarbete, och utvärderingen som pågår kommer också att titta på hur Örebro kommun har kommunicerat.
Utvärderingen av Örebro kommuns arbete med anledning av våldsdådet på Campus Risbergska görs av en extern konsult, och den planeras vara klar i maj 2025. Den kommer att titta på sådant som styrning och ledning, struktur och arbetssätt och som sagt kommunikation.
— Utvärderingen kommer att sätta fingret på vad vi kan behöva utveckla, för att fortsätta vara en trygg och robust kommun vid allvarliga händelser, en kommun som ger människor möjlighet att hantera en händelse och finnas där för stöd om så behövs. Vi som kommun är örebroarnas kommun, till vardags och vid kriser. Vi ska stå stabilt och finnas där vad som än händer. Och vi gör det tillsammans med alla runt oss, örebroarna och andra.
Örebro
Örebronyheter
Källa: Örebro kommun
Related Posts
Latest News
-
Obi-Wan till Stockholm
Comic Con Stockholm har nöjet att meddela att ingen mindre...
- Posted april 17, 2025
- 0
-
Många löptränar för att må bättre psykiskt
Löpning har aldrig varit mer populärt, och det handlar inte...
- Posted april 17, 2025
- 0
-
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen...
- Posted april 17, 2025
- 0
-
Gaza en massgrav för palestinier och hjälparbetare
Sedan israeliska styrkor återupptog och utökade sin militäroffensiv på Gaza,...
- Posted april 17, 2025
- 0
-
75-årig kvinna utsatt för bedrägeri
En kvinna i 75-årsåldern har utsatts för ett grovt bedrägeri...
- Posted april 16, 2025
- 0
-
Peter Stormare Från Arbrå till Hollywood till Örebro
Våren 2025 kommer Peter Stormare hem till Sverige för vårens...
- Posted april 16, 2025
- 0
-
Ny app om den offentliga konsten
Ny app om den offentliga konsten bjuder in till aktivitet...
- Posted april 16, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login