En unik konferens för länets biologiska mångfald

By on 24 september, 2024
Bild: Hopajola

För andra gången arrangeras en konferens, helt tillägnad den biologiska mångfalden i Örebro län, i år med temat vatten och våtmarker.

Under två dagar kommer deltagarna lära sig mer om praktiska exempel, våtmarkers förändringar, hur det står till med de arter som lever i våra vatten och våtmarker samt regional, nationell och europeisk lägesbeskrivning.

Man kommer även genomföra bussexkursioner med olika teman; skapa våtmarker i odlingslandskap, restaurera våtmarker i odlingslandskap, restaurering av rinnande vatten, restaurering av våtmark i skogslandskap.

Våtmarker är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och viktiga för den biologiska mångfalden. De bidrar till en mängd olika ekosystemtjänster som samhället är beroende av. Eftersom de kan binda koldioxid spelar de dessutom en viktig roll i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.

Under de senaste 100 åren har nästan en fjärdedel av den ursprungliga våtmarksarealen försvunnit, bland annat på grund av utdikning för att skapa mer odlingsmark. När våtmarkerna minskar eller skadas försvinner också deras biologiska mångfald, viktiga nyttor och funktioner.

— Bakgrunden till konferensen är att vi vill öka kunskaperna och inspirera till kraftfulla åtgärder som kan gynna den biologiska mångfalden, både här i länet och nationellt. För att nå riktigt långt behöver vi också stärka samverkan mellan alla goda krafter. Att vi nu är många föreningar och organisationer som arrangerar konferensen är en god början, säger Ankie Rauséus som är verksamhetsledare för föreningen Hopajola[1].

Några av föreläsarna:

  • Åsa Kasimir, docent i naturgeografi vid Göteborgs universitet.
  • Matti Ermold, naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket.
  • Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen Örebro.
  • Ronnie Lindqvist, fågelskådare och ornitolog på Närkes Ornitologiska Förening.

Konferensens namn knyter an till, och ska bygga vidare på, det arbete som gjorts av Erik respektive Mats Rosenberg. Deras insatser för naturen spänner över hundra år och har haft stor betydelse såväl regionalt som nationellt. Under konferensen kommer också Erik Rosenbergpriset delas ut, ett pris som funnits sedan 1976.

Rosenbergdagarna 27-28 september arrangeras av ett tiotal föreningar i länet, Region Örebro län och Örebro kommun. Hopajola samordnar konferensen. Syftet är att med gemensamma krafter stärka den biologiska mångfalden i Örebro län.

Örebro län
Örebronyheter

Källa: Hopajola
[1] Hopajola (närkemål för byallmänning) är en ideell förening som samlar in pengar och arbetar för att säkerställa skydd och vård av naturmiljöer och tillhörande biologisk mångfald samt att tillhandahålla och utveckla naturvägledning i Örebro län. Organisationen bildades 1994 av Örebro läns landsting, länets kommuner, Naturskyddsföreningens länsförbund och lokala kretsar i Örebro län.

You must be logged in to post a comment Login