- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
En tydlig återgång till mer undervisning i skolans lokaler
Många högstadieskolor har återgått till mer närundervisning, det vill säga att elever undervisas i skolans lokaler i stället för på distans. Detsamma gäller för gymnasieskolan. Det är nu vanligast med en jämn fördelning av när- och distansundervisning. Det visar en undersökning som Skolverket har gjort.
– Det är en stor utmaning för skolan att hantera risken för smittspridning. Det verkar nu finnas en bättre balans mellan den hanteringen och de negativa risker som finns av alltför omfattande fjärr- och distansundervisning, till exempel när det gäller elevers lärande och välbefinnande, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.
Många skolor har återgått till mer närundervisning
I mitten av januari i år hade två av tre kommuner eller huvudmän för friskolor helt eller delvis övergått till fjärr- eller distansundervisning vid de flesta av sina högstadieskolor. Det är nu en mindre andel, ungefär hälften, som anger det. Bland de kommuner och huvudmän för fristående skolor som bedriver fjärr- eller distansundervisning svarar de flesta att det rör sig om ungefär hälften eller en mindre del av undervisningen. Detta är en tydlig minskning av omfattningen av fjärr- eller distansundervisning i högstadiet jämfört med föregående undersökning då den oftast omfattade all eller nästan all undervisning vid de aktuella skolorna.
Även gymnasieskolorna, som denna gång inkluderades i undersökningen, har i stor utsträckning börjat återgå till mer närundervisning. Nu anger kommunerna och huvudmännen för friskolor oftast att ungefär hälften av undervisningen i gymnasieskolan sker på distans.
– Smittspridningen ser olika ut i olika delar av landet och vi ser att fjärr- och distansundervisning används mer i flera regioner där smittläget är fortsatt högt, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.
Prioriterade elevgrupper får undervisning i skolans lokaler
Precis som förra undersökningen visar denna uppföljning att huvudmännen prioriterar närundervisning för elever som är i behov av stöd eller som utifrån sina hemförhållanden behöver undervisning i skolans lokaler.
I återgången till mer närundervisning i gymnasieskolan prioriteras elever vid introduktionsprogram. Det är också en stor del som prioriterar elever på yrkesprogram eller som läser det sista året på utbildningen.
– Elever som har svårt att klara skolarbetet eller som lever i social utsatthet behöver mer stöd och en trygg undervisningsmiljö. Våra undersökningar pekar på att skolorna tar ansvar för och prioriterar närundervisning för dessa elever, säger Peter Fredriksson.
Om undersökningen
Skolverkets intervjuundersökning ger en ögonblicksbild av i vilken omfattning som årskurs 7–9 i grundskolan samt gymnasieskolan har övergått till fjärr- och distansundervisning. Samtliga landets 290 kommuner och 10 gymnasieförbund samt 49 enskilda huvudmän kontaktades under två dagar, den 8–9 februari 2021. Svarsfrekvensen var 91 procent för högstadiet och 86 procent för gymnasieskolan.
Bakgrund
Regeringen beslutade den 7 januari 2021 att utöka möjligheten för huvudmän att kunna övergå till fjärr- eller distansundervisning för grundskolans årskurs 7–9. Detta för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken, och därmed minska spridningen av covid-19. De utökade möjligheterna till fjärr- eller distansundervisning i högstadiet avser skolor som fortsatt hålls öppna. Sedan tidigare finns det andra möjligheter för grundskolor att övergå till fjärr- eller distansundervisning, till exempel med anledning av att verksamheten inte gått att bedriva på grund av hög frånvaro bland personalen eller efter samråd med smittskyddsläkare i regionen. Det finns också sedan tidigare möjlighet att bedriva viss undervisning via fjärr eller distans om lärare eller elever inte varit närvarande därför att de följt föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndighetens rekommendationen om undervisning på distans för gymnasieskolor ersattes från och med måndagen den 25 januari med en rekommendation om delvis distansundervisning. Rekommendationen gäller fram till och med den 1 april 2021.
Regionalt
Örebronyheter
Källa Skolverket
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login