En lindesbergsk litteraturhistoria

By on 26 mars, 2023
Roger Gustavsson har hittat en bok som förtjänar att uppmärksammas även om den inte är ny.
Bild: från LindeKulturs pressutskick

En lindesbergsk litteraturhistoria, och utflyktstips därtill.

”Min syster lånade mig en bok om litteraturen i min hemkommun Lindesberg. Den visade sig vara en pärla. Överväldigad skrev jag en recension då boken förtjänar att uppmärksammas – trots att den inte är ny”, skriver Roger Gustavsson om ”I Linde och trakterna däromkring skrivs det mycket vackert” av Clas Thor och Astrid Lindén med foton av Jan-Peter Lahall.

Tanken var att få recensionen publicerad i någon lämplig lokal mediakanal med kulturell bevakning.

”Hur glad blev jag då inte över att upptäcka LindeKultur. Vilken fin och bra informations- och nyhetskanal ni har!”, skriver Roger Gustavsson.

Roger Gustavsson växte upp i Guldsmedshyttan och gick gymnasiet på Lindeskolan. Han har bott många år i Stockholm och ännu fler på Hisingen i Göteborg. 2021 publicerades hans kåseribok ”Röde Roffaren och andra berättelser”.

…………….

En lindesbergsk litteraturhistoria och utflyktstips därtill

Recension av ”I Linde och trakterna däromkring skrivs det mycket vackert”. En tidigare utgiven bok med litterära utflyktstips i Linde med omnejd.

Boken ”I Linde och trakterna däromkring skrivs det mycket vackert” har egentligen en på tok för lång titel. Men titeln är också den tes som författarna framgångsrikt och fascinerande driver. Boken är skriven av Clas Thor och Astrid Lindén med konstfulla foton av Jan-Peter Lahall.

Kapitlen består av reportage från vandringar, bussresor, cykelturer – ja till och med kanotfärder – i olika delar av Lindesbergs kommun. Utflykterna kallas fyndigt för ”litteraturer” och görs för att nå platser med anknytning till de levande och döda författare som presenteras.

Och utflykterna bär frukt. Mellan Yxe i söder, där 1800-talsmiljön i diktens tecken minner om Jane Austens värld, till Ramsbergs Lasse-Maja-skrönor i nordöst uppenbaras nämligen en rik litterär mylla mellan gruvhål, skogar och bruk. Reportageboken som är en slags litteraturhistoria med ambition att täcka in hela Lindesbergs kommun bubblar av insikter.

Visst kände jag redan till en del, som att Sven Stolpe bodde ett antal år på Limnäs vid Hafsta där han bland annat skrev ”Döbeln”, att Gösta Knutsson tillbringade somrarna vid Usken (vilket gav miljön till ”Pelle Svanslös klarar sig”), att Torsten Ehrenmark föddes i Linde, att Dan Andersson jobbade i Linde, att Arne Johansson diktade om Linde, att Helge Åkeson dog i Linde.

Jag hade också läst Helmer Linderholm som skrivit om Råsvalen och om min hemort Guldsmedshyttan som jag lämnade för 43 år sedan. Men tydligen finns det så mycket mer. Skaldespåren döljer sig på de mest obskyra platser och poeter dyker upp där man minst anar det.

Här staplas kända författarnamn: Carl Jonas Love Almquist, Carl von Linné, Hjalmar Bergman och Pär Lagerkvist. När Selma Lagerlöf låter Nils Holgerssons gäss landa på en Fellingsbroåker kvalar hon in som lindesbergsskildrare med bred marginal. Ibland behöver inte anknytningen vara så stark. Bergman bodde vid Lindeån som nygift, Lagerkvist satt och skrev på Linde Stadshotell.

Att ön i Lindesjön heter Trallingen vet ju alla, men att den fått sitt namn efter Ottar Tralling var mig skamset obekant trots gymnasieår i Lindesberg. Tralling är en romanfigur skapad av Fredrik Cederborgh, patron vid Dalkarlshyttan, en lindesbergsförfattare som under tidigt 1800-tal förde in realismen i den svenska romankonsten.

Elsa Beskow skrev ”Tomtebobarnen” vid sjön Glien utanför Ramsberg, där hon kosade sig med sin Natanael under ett sabbatsår. Samtidigt passade Natanael på att skriva ”Vid mästarens fötter”. Och Svenska Akademins ständige sekreterare Carl David af Wirsén, författaren till sommarpsalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt”, växte upp på Rockhammars herrgård. Den hågade kan paddla förbi herrgården utmed Sverkestaån. En annan författare bodde länge i Finnåker, nämligen den store Nils Colette Vogt. Världsberömd, åtminstone i Norge. För att ge några smakprov.

Men för mig ligger hemtrakterna ändå närmast hjärtat. Som liten pojke i Hagabacken, Guldsmedshyttan minns jag Agneta, en av ”de stora tjejerna”, som bodde på Bergsmansvägen. Nu upptäcker jag att hon blivit författare, poet och kulturkritiker med Rosendal som efternamn och flera böcker utgivna. Ytterligare några nutida poeter presenteras vilket också piggar upp läsningen. Annars är det historia som gäller.

Torgny Brehmer skrev på 1940-talet två romaner om baptismens genombrott kring sjön Råsvalen knappt hundra år tidigare, 700 sidor med Fanthyttan, Hafsta, Snuggan, tro, tvivel och omvändelse i centrum. Också det var nytt för mig.

Fast när författarna cyklat till Stripa gruva gör de blott ett snabbstopp innan de trampar vidare till Storå för att berätta om Ida Bäcktröm, hon som gjorde reportageresor till Sydamerika och Ryssland innan första världskriget och hade mycket med Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf att göra.

Det får mig att fundera. Fanns det inte mer att säga om Stripa? Nyligen läste jag Birger Normans starka bok ”Ådalen 31”. Stripastrejken som inträffat några år tidigare och fått en svensk regering att avgå, utgjorde förspel just till händelserna i Ådalen. Har verkligen ingen skrivit skönlitterärt om Stripakonflikten? Tydligen inte, men det kan vi ju knappast lasta Thor och Lindén för.

Nu har jag inte nämnt Margit Palmaer, alla fyra författare med efternamnet Geijerstam, Nils-Peter Eckerbom och andra eleganta bergslagspennor. Alla dessa författarpresentationer gör ”I Linde och trakterna däromkring…” levande. Den flyhänt skrivna boken, byggd på en imponerande research, kom ut 2009 på Thor Media och torde vara slut på förlaget. Jag vet inte om Blombergska har boken, annars finns ju biblioteken, tack och lov, liksom begagnatmarknaden. Se det som ett lästips.

Kanske, ja högst troligt, har det sedan boken publicerats också skrivits en hel del nytt och vackert i mina – som jag nu övertygats om – mycket litterära hemtrakter.

// Roger Gustavsson

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login