En humanitär årskrönika

By on 19 december, 2024
Aisha B, som arbetar som hälsoinformatör, hjälper 80-åriga Aisha G. till Läkare Utan Gränsers klinik i Adré transitläger i östra Tchad dit många sudanesiska flyktingar har sökt skydd.

Foto: Ante Bussmann/Läkare Utan Gränser

Kriget i Gaza fortsätter att lamslå en hel befolkning, Läkare Utan Gränser tvingas avbryta verksamheten i Haitis huvudstad och det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa når alarmerande siffror.

Men också lovande resultat för en innovativ myggmetod i Honduras och ett nytt vaccin som halverar dödligheten i ebola, Läkare Utan Läkare blickar tillbaka på 2024.

Gaza:
”Mina kollegor är rädda att de kommer att straffas i morgon för det jag säger till er i dag. Varje dag bevittnar vi obeskrivlig fasa. En attack på sjukvården är en attack på mänskligheten.”
– Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare Christopher Lockyears talade inför FN:s säkerhetsråd.

Ebola:
En studie från Läkare Utan Gränsers forskningsenhet Epicentre visar att vaccinering under pågående utbrott halverar dödligheten i ebola, även för dem som redan smittats av virussjukdomen. Studien visade även att risken att utveckla ebola minskar med 84 procent tack vare vaccinet.

Sudan:
I Sudan råder fullskaligt krig och miljontals människor är på flykt. 16 procent av de patienter som har vårdats för krigsskador på Bashair Teaching Hospital i Khartoum hittills i år är under 15 år. Många av barnen hade skott-, spräng- och splitterskador.

Antibiotikaresistens:
Antibiotika används ofta fel när det inte finns diagnostik eller utbildad personal. Nu kan fler få rätt diagnos tack vare en uppfinning av Läkare Utan Gränsers mikrobiolog Nada Malou.

Haiti:
En rad hot från polisstyrkor mot Läkare Utan Gränsers personal tvingade oss att temporärt avbryta verksamheten i huvudstaden Port-au-Prince.

Denguevirus:
Läkare Utan Gränser har under det senaste året släppt ut 8 miljoner myggor som bär på bakterien Wolbachia i stadsdelen El Manchén, i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Wolbachia är en ofarlig bakterie som kraftigt minskar risken att myggorna ska kunna sprida virus som exempelvis dengue. Sju månader efter den sista utsättningen visade preliminära resultat att Wolbachia finns i 85,7 procent av den lokala myggpopulationen. Slutgiltiga resultat för studien kommer i början av 2025. 

Libanon:
I Libanon pågår den största konflikteskaleringen sedan kriget 2006. Läkare Utan Gränser utökade organisationens insatser och bistår med akutvård och psykosocialt stöd till människor som tvingats fly sina hem.

Ormbettsförgiftning:
Varje år blir fem miljoner människor bitna av ormar. Runt 100 000 av dem avlider till följd av ormbettsförgiftning. En av orsakerna till komplikationer och det höga antalet dödsfall är att man ofta inte lyckas avgöra vilken sorts orm det rör sig om och att patienten då får fel behandling. Kan lösningen på det problemet ligga i AI-teknik?

Kongo-Kinshasa:
Förra året vårdade Läkare Utan Gränsers team i Kongo-Kinshasa i snitt fler än två personer som hade utsatts för sexuellt våld varje timme. En dyster trend som dessvärre fortsatte öka under de första månaderna av 2024.

Attacker mot sjukvård:
Sjukvården ska enligt den humanitära rätten skyddas i krig. Trots detta har attackerna mot vårdinrättningar nått rekordnivåer världen över och sjukvårdspersonal har blivit måltavlor. Läkare Utan Gränsers namninsamling för att skydda sjukvården är uppe i närmare 35 000 underskrifteroch vi har även skrivit flera debattartiklar under året för att få regeringen att agera.

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login