En gorillaunge har fötts på Kolmården

By on 20 september, 2020
Den 12 september födde gorillahonan Kiburi en unge på Kolmården

Lördagen den 12 september såg en gorillaunge dagens ljus på Kolmården. Födseln gick lugnt till och mamma Kiburi och den lilla ungen mår bra. Det här är den tredje gorillan som fötts i Sverige och samtliga har fötts på Kolmården. Gorillan är idag en akut hotad art på grund av tjuvjakt och skogsskövling. Kolmården stödjer därför bland annat projekt i Nigeria för att skydda gorillorna.

I lördags, den 12 september, föddes en liten gorillaunge på Kolmården. Gorillahonan Kiburi har varit dräktig i ca 8,5 månader och djurvårdarna har den senaste tiden jobbat i skift för att följa utvecklingen och kunna vara på plats när det var dags för den lilla ungen att se dagens ljus. Förloppet gick väldigt bra och Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom igång med diandet. Pappan till gorillaflockens nytillskott är Enzo som väckte stor uppmärksamhet när han själv föddes på Kolmården för 14 år sedan. Han var nämligen den första gorillan att födas i Sverige.

– Vi är så glada över att en liten gorillaunge har fötts hos oss igen! Det här är både pappa Enzo och mamma Kiburis första unge. Den första tiden kommer ungen och mamman hålla sig väldigt nära varandra och därför har vi inte kunnat se om det är en hona eller hane än. Men det ska bli fantastiskt att nu få följa utvecklingen av den här nya lilla flockmedlemmen, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

– Våra tre viktigaste uppdrag som djurpark är utbildning, forskning och bevarande. Tillsammans med andra parker världen över finansierar vi både projekt för att skydda djuren i sina naturliga livsmiljöer och bedriver bevarandeprogram för hotade djurarter. Gorillan är en akut hotad art på grund av bland annat tjuvskytte och skogsskövling och Kolmården är bland annat med och finansierar ett projekt i Nigeria där parkvakter skyddar gorillaområden, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

Fakta om gorillor

Gorillornas naturliga levnadsmiljöer återfinns i de centrala delarna av Afrika. Gorillan är ett fridfullt djur som mest äter frukt och örter, men ibland även termiter och myror. Vuxna gorillahannar väger ca 200 kilo och honorna väger ungefär hälften så mycket. Gorillaflocken leds av en stark hane som kallas för silverryggen. När hanarna blir könsmogna vitnar ryggen för att så småningom bli silverfärgad. Därför kallas unga hanar för svartryggar och vuxna hanar för silverryggar.

När honorna blir könsmogna, vid ca 10 års ålder, lämnar de sin födelseflock och ansluter till en annan flock. Det innebär att honorna i en flock oftast inte är släkt med varandra. Även hanarna lämnar sin flock när de blir könsmogna (något senare än honorna) för att leva ensamma en tid innan de eventuellt lyckas bilda en egen grupp.

När en hona väl har hittat en hane som hon vill para sig med, stannar hon i den flocken. Honan är dräktig i 8,5 månader och föder sedan en unge som bara väger ett par kilo. Ungen påminner väldigt mycket om ett människobarn. I början är den helt hjälplös och måste bäras av mamman precis som en bebis. Den diar i 2-3 år och fortsätter att sova i hennes bo tills den är ungefär 4 år gammal.

Förstöring av naturliga levnadsmiljöer, tjuvjakt och krig gör att alla gorillaarter hotas av utrotning. Gorillorna på Kolmården ingår därför i ett internationellt bevarandeprogram och Kolmården Foundation (Kolmårdens insamlingsstiftelse) är också med och finansierar ett projekt med parkvakter i Nigeria, som skyddar viktiga områden kring Afi Mountain och Mbe Mountain där gorillorna bor. Projektet finansierar parkvakternas utbildning, träning och lön samt inköp av motorcyklar för att de effektivare ska kunna hålla tjuvjägare borta. Gorillorna jagas också som inkomstkälla för lokalbefolkningen. Därför tränar parkvakterna också de lokala jägarna i till exempel biodling, så att de ska kunna försörja sig på annat sätt. Parkvakterna utför också utbildningsinsatser i de lokala skolorna där man sprider budskapet om bevarande med hjälp av radio och film.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Kolmården

You must be logged in to post a comment Login