En av fyra som sålt en bostad har varit med om oseriösa budgivare

By on 3 maj, 2018
Arkivbild

Att köpa och sälja bostad är en av livets största affärer, det är också något som de flesta bara gör någon eller några gånger i livet. Därför är det extra viktigt att det sker på ett transparent och professionellt vis så att både köpare och säljare känner sig trygga i processen.

Bjurfors har i en SIFO-undersökning låtit ställa frågor till svenskarna om deras erfarenheter kring budgivning i samband med bostadsaffärer, undersökningen visar bland annat att en av fyra (25 procent) som någon sålt en bostad har varit med om budgivare som de upplevt som oseriösa.

Fram till i somras var det vanligt att spekulanter var med i flertalet parallella budgivningar. Det slutar förhoppningsvis med att spekulanten köper en av dem och då drar man sig tillbaka från de andra budgivningarna. Det kan av andra budgivare upplevas som oseriöst om en budgivare plötsligt inte är med i processen längre, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

I undersökningen framkommer också att en av tio (10 procent) sålt sin bostad till köpare som inte hade det högsta budet.

Det kan bero på en rad orsaker. Kanske är en budgivare mer flexibel med tillträdesdatum. I andra fall handlar det om rent personliga saker som att någon beter sig på ett sätt som gör att man misstänker att det kan bli en mer omständlig process att sälja till en viss budgivare, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Undersökningen visar också att 14 procent av de som någonsin lagt ett bud på en bostad har gjort det utan att haft lånelöfte eller utan att vara säker på att kunna genomföra affären.

En del budgivare har en övertro på sin egen ekonomi och köpkraft. Det är därför väldigt viktigt att mäklare säkerställer att det finns riktiga bud som har täckning, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Fredrik Kullman poängterar vidare att det är viktigt som spekulant att vara väl förberedd, ha en bra bankkontakt, ett aktuellt lånelöfte och en aktuell värdering av sin nuvarande bostad.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 8 mars och 12 mars 2018 och baseras på svar från 1 062 svenskar som anger att de varit involverade i såväl köp och försäljning av bostad, via Sifos webbpanel. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. Svarsfrekvensen är 60 procent.

You must be logged in to post a comment Login