En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom

By on 19 december, 2024
Gomathi Thangavel.
br>Foto: Jasenka Dobric

Personer som lever med Parkinsons sjukdom, löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter, både online och i verkliga livet.

I sin avhandling har Gomathi Thangavel undersökt, hur informations- och kommunikationsteknik kan minska social isolering för personer med Parkinson. Resultatet blev en prototyp av en app, utvecklad i samarbete med personer som själva lever med sjukdomen.

— Det finns få tekniska lösningar som är anpassade för just deras behov. Målet var att skapa ett ett verktyg som verkligen kan hjälpa dem att hantera de utmaningar de har i sin vardag, säger Gomathi Thangavel, doktorand i informatik vid Örebro universitet.

Användarvänlig design och röststyrning

Parkinsons sjukdom påverkar rörligheten och kan leda till symtom som skakningar och trötthet, vilket gör det svårt för många att delta i sociala aktiviteter. Därför gör appen det möjligt att delta i sociala aktiviteter digitalt, via chatt och videosamtal, men också fysiskt genom att samla och visa information om aktiviteter och evenemang i närområdet.

— Till skillnad från Facebook, där flödet ofta kan upplevas som överväldigande, ligger fokus i den här appen på meningsfulla sociala interaktioner utan störande reklam eller irrelevant innehåll, säger Gomathi Thangavel.

Appen har också en tydlig design där både knapparna och textstorleken är något större än vanligt. Eftersom personer med Parkinson kan ha svårt att använda tangentbord och mus, har den också röststyrning för att förenkla navigering och interaktion.

Från prototyp till verklighet

Vid utvecklingen av appen har Gomathi Thangavel, utöver personer med Parkinsons sjukdom, samarbetat med hälso- och sjukvårdspersonal samt experter på användarvänlighet. Nästa steg är att vidareutveckla verktyget och testa det i en större studie för att se om den verkligen kan minska social isolering på lång sikt.

— Det har varit svårt att inte bli berörd när man möter den hårda verkligheten av någons kamp. Men deltagarnas öppenhet och vilja att dela med sig av sina sårbarheter i hopp om att hjälpa andra var otroligt inspirerande, säger hon och fortsätter:

— Mina studier har stärkt min tro på användarcentrerad forskning och vikten av lösningar som inte bara möter fysiska utmaningar utan också sociala och emotionella behov. Sådana tekniska lösningar kan bidra till bättre livskvalitet och minska social isolering, inte bara för personer med Parkinson utan också för äldre generellt, säger Gomathi Thangavel.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text: Jasenka Dobric
Foto: Jasenka Dobric

You must be logged in to post a comment Login