Emil i Lönneberga 60 år av hyss

By on 21 februari, 2023
Emil-illustration ©Björn Berg/Bildmakarna Berg AB

I år är det 60 år sedan Astrid Lindgrens första bok om Emil, pojken som gjorde fler hyss än någon annan pojke i hela Småland, gavs ut. Det ska firas med bland annat kalas på Skansen, utställning på Junibacken, nyutgåvor av böckerna och en coverskiva.

Vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång? Så sa Astrid Lindgren plötsligt i augusti 1962 till sitt treåriga barnbarn som bara illskrek. Karl-Johan tystnade, han ville gärna veta vad Emil gjorde. Emil var född. I slutet av året ringde Astrid till tecknaren Björn Berg (1923-2008) och frågade om han ville illustrera en bok som skulle komma ut följande år.

Så här skrev Astrid Lindgren själv om Emil:

”Jag tyckte det var roligt att skriva om Emil, och vet du varför? Jo, för Emil råkade vara barn i en värld nästan lik den jag själv levde i, när jag var liten, och precis lik den som min pappa levde i när han var liten. En värld som inte finns mer. När jag började skriva om Emil och om Ida och pappa Anton och mamma Alma och om Lina och Alfred och Krösa-Maja och hela lilla Katthult, då kändes det som att komma hem. Och jag fick sån kärlek till Emil, jag tyckte han var så nära släkt med min pappa, som en gång i slutet av förra århundradet var en liten linhårig barfotapojke i Sevedstorp i Småland inte långt från Emils Lönneberga.

Min pappa tyckte om att berätta. I hela sitt liv berättade han. Om allting, stort och smått, gammalt och nytt, allt som föll honom in. Han berättade om hur han – precis som Emil – tjänade pengar som grindpojke hemma i Sevedstorp, och hur han – precis som Emil – fångade 60 tjog kräftor under en enda mörk augustinatt, och precis som Emil lyckades han en gång lugna en galen ko genom att släppa ihop henne med ett par andra kor som hade mer förstånd. Det där som min pappa berättade, om grindpengar och kräftfångster och galna kor och kittliga hästar och auktioner och husförhör och fattigstugor och marknader och bondkalaser och jag vet inte allt, det kom med i böckerna om Emil. Det blev liksom en ram omkring alla hans hyss. Hyssen fick jag hitta på själv, åtminstone de flesta. För även om min pappa var rätt påhittig, när han var liten, så gjorde han väl inte fullt så många hyss som Emil. Det stämmer nog att Emil gjorde fler hyss än någon annan pojke i hela Småland och kanske i hela världen.”

Det blev totalt tre kapitelböcker och sju bilderböcker, och i och med Olle Hellboms filmatiseringar på 70-talet kom också de kända Emilvisorna, Idas sommarvisa, Hujedamej, Du käre lille snickerbo och många flera med texter av Astrid Lindgren och musik av Georg Riedel.

  • Ny lekutställning med Emil öppnar på Junibacken i Stockholm under våren 2023.
  • Emil firas på Skansen i Stockholm 13-14 maj med teater, konsert, lekar och skoj.
  • Några av våra mest kända svenska artister tolkar Emils visor på en ny skiva, producerad av Sarah Riedel, som släpps i maj.
  • Emil-teater på Tivoli i Köpenhamn 1-2 juli.
  • Björn Bergs sagovärldar – Emil och många fler! Utställning 17 juni-24 september på Näs, Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby.
  • Restaurerade bilderböcker (Den där Emil, När lilla Ida skulle göra hyss, Emil och soppskålen)
  • Nya pekböcker (Idas sommarvisa, Snickerboa, Lille katt)
  • Över 100 nya licensprodukter, bl a en Emil i Lönneberga-strut från Sia Glass.
  • Ny animerad kortfilm ”Emil och snöbollskriget” är en del av SVTs nya Astrid Lindgren-timme på julafton.
  • Rabén & Sjögren erbjuder gratis digitalt material till skolor, bibliotek och andra som vill fira Emil i form av utställningsvägg, poster, tipspromenad, pyssel mm.

Fakta om Emil

  • Emil i Lönneberga utkom hösten 1963. Det blev totalt tre kapitelböcker och sju bilderböcker om Emil, alla illustrerade av Björn Berg.
  • Över 23 miljoner sålda exemplar av böckerna världen över.
  • Böcker om Emil finns översatta till 54 språk, det senaste är en utgåva på älvdalska.
  • Det har gjorts tre spelfilmer och en animerad film om Emil.

Kultur | Sverige
Örebronyheter

Källa: Astrid Lindgren Aktiebolag

You must be logged in to post a comment Login