Elsäkra tips till sommarfesten

By on 31 juli, 2019

Trädgårdsfester och kräftskivor är omtyckta traditioner då nära och kära samlas exempelvis runt ett berg av kräftor. Maten i all ära, men det är också annat som ska till för att skapa den där magiska feststämningen, som musik, belysning och kyl till drycker. Vi på Elsäkerhetsverket önskar dig en trevlig fest med några tips om elsäkerhet.

Hur vi än följer våra väderappar kan vi aldrig förutse vädret helt och hållet. Kommer regnet är det bra att vara förberedd, och särskilt om det finns el med i bilden. Inför en festkväll i trädgården kan tillfälliga lösningar bli aktuella, som att flytta ut högtalare till exempel. Då är det bra att veta vad som kan hända om en elprodukt som är gjord för att användas inomhus flyttas ut.

Vatten och el – en dålig kombo
Använd aldrig en elprodukt utomhus som är tillverkad att användas inomhus. Den har inte det skydd som krävs för att vara säker. Inomhusprodukter är inte byggda för att klara fukt och regn som utomhusprodukter.

-Våra topp tre-tips för el i trädgården är att använda jordfelsbrytare, kolla så att produkten är tillverkad för att användas utomhus och dra inga skarvsladdar genom fönster eller dörrar, säger Margareta Willbergh, inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.

En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring om strömmen skulle ta fel väg. Utan en jordfelsbrytare som bryter strömmen blir det kanske du eller någon annan som får ta smällen. Att få el i sig är livsfarligt. Många tänker kanske inte på vem som faktiskt bär ansvaret för att elen är säker, men det är du som husägare som är ansvarig.

Det är krav på att hus byggda från och med 1994 har en jordfelsbrytare installerad, men jordfelsbrytare kan installeras även i äldre anläggningar. Om det är ett äldre hus utan jordfelsbrytare finns det även portabla att köpa som tillfällig lösning.

Vad betyder IP-klass?
Alla elektriska produkter ska ha olika typer av märkningar för att få säljas. Utöver CE-märket ska den till exempel vara märkt med IP-klass som talar om vilken typ av skydd produkten har. Förkortningen IP står för international protection och ju högre siffran är desto bättre skydd har produkten, som till exempel att den tål vatten och fukt. Det är också krav att en bruksanvisning på svenska ska följa med produkten, i den kan du läsa mer om hur och var du ska använda din ljudanläggning, ljusslinga eller drickakyl.

Sladdar kors och tvärs
En skarvsladd genom ett fönster eller dörr kan ses som harmlöst, men det finns risker med det som exempelvis att klämskador på höljet kan uppstå. I värsta fall kan sladden klämmas så illa att strömförande delar kan kommas åt. Använd alltid uttag och skarvsladdar avsedda för att användas utomhus, de är jordade och har rätt skydd för väder och vind.

-Lägg inte skarvsladdar på gräsmattan, de kan lätt glömmas bort och ligga kvar när det är dags att klippa gräset, säger Margareta Willbergh.

Skarvsladdar bör alltid dras så att inte risken för skador ökar. Ska du till exempel dra en skarvsladd över ett altangolv där många trampar är det bra att lägga ett skydd över. Lägg heller inte skarvsladdar där det kan tänkas att fordon kör.

Kolla skicket på elprylarna efter vinterförvaringen
Fester i trädgården hör sommaren till och under vintern förvarar vi våra elektriska prylar i förråd och annat. När du plockar fram dessa efter en längre tids förvaring är det bra att se över så inga skador uppstått. Titta exempelvis efter sprickor på sladdar och stickproppar, kanske ett djur varit framme och gnagt? Hittar du något som är trasigt ska detta lagas eller så kan det vara läge att köpa nytt. Utsätt aldrig dig själv eller andra för risken att använda en elektrisk produkt som inte är helt säker.

Regionalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login