Ekonomiska råd stressar många unga

By on 24 januari, 2021
Arkivbild

I en ny undersökning har SBAB tagit reda på hur privatpersoner resonerar kring och reagerar på de i media vanligt förekommande tipsen om hur man bör spara. Tipsen handlar ofta om att sprida riskerna mellan sparkonto, fonder och aktier samt sparande till pension och bostad till sina barn.

Undersökningen visar att dessa råd stressar framför allt yngre personer.

I januari är det många som upplever att det är svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Efter att ha spenderat mycket pengar på både julklappar och mat under jul- och nyårshelgerna kan det kännas som att det är lång tid till januarilönen. Nu kommer dock snart årets första lön och då är det vanligt att man planerar att införa nya sparvanor så här i början av ett år. En konsekvens av detta är att många privatekonomiska experter uttalar sig i media just i januari för att dela med sig av tips kring hushållens sparande. I en ny undersökning har SBAB tagit reda på hur privatpersoner regerar på dessa tips. 

Större stressfaktor för unga och för kvinnor än för män

Undersökningen visar att ekonomiska tips kan upplevas som stressande. Undersökningen visar att stressen avtar med åldern.

Andel som stressas av råden/tipsen om att sprida ut ditt sparande:

18 till 22 år 23 till 35 år 36 till 55 år 56 till 80 år
27% 19% 17% 10%

Fler kvinnor än män upplever spartipsen som stressande. 19 procent av kvinnorna respektive 13 procent av männen upplevde stress.

– Det är inte alls konstigt att de yngre blir mer stressade av spartips än äldre. Yngre personer har i regel lägre inkomster och därmed mindre möjlighet att sätta undan pengar och det kan vara nog så svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Det är förstås illa att så många unga blir stressade av alla dessa spartips. I värsta fall kanske det leder till att sparandet inte blir av alls, och då blir alla i grunden välmenade råd istället en björntjänst, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Övriga undersökningsresultat

Hälften i åldern 36 till 50 år sparar på ett sätt som sprider riskerna. 57 procent gör det i åldersgruppen 36 till 55 år och 46 procent i åldern 56 till 80 år.

Några tycker att råden är verklighetsfrånvända. 25 procent tycker det i åldern 56 till 80 år. 10 procent i åldern 36 till 55 år. 6 procent i åldern 23 till 35 år och 7 procent bland de yngsta.

– Jag har full förståelse för stressen som många känner kring alla råd kring sparande. Ofta riktas tipsen till personer som har stort sparutrymme i sin ekonomi och inte mot de som har störst behov av att komma igång med ett sparande. Det är olyckligt och här tror jag att vi i branschen kan bli mycket bättre, säger Claudia Wörmann. 

Sex tips till dig som vill komma igång med ett sparande/ öka ditt sparande utan stress 

  1. Börja med att gå igenom inkomster och utgifter, leta efter kostnader du kan skära ned på.
  2. Sätt inte ett alltför högt sparmål. Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls! Sätt delmål och gärna något konkret.
  3. Prioritera att spara pengarna på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti till du har en viss sparbuffert. Pengarna kanske inte ökar i värde så mycket men de riskerar heller inte att minska.
  4. När du kommit en bit på vägen kan du fundera på att utöka ditt sparande med att köpa aktier eller fonder som ett komplement till kontot och buffertsparandet. Men kom ihåg att börsen kan både gå upp och ned.
  5. Prioritera en buffert att ta av framför att spara till barnens framtid. Se till att vardagsekonomin fungerar först. Sparande till barnen kan komma sen och kom ihåg att alla inte sparar till sina barn.
  6. Att spara till pensionen kan vara bra, men kolla först på minpension.se hur det ser ut för dig.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB som en webbundersökning. Undersökningen besvarades av 1009 personer mellan den 15 till 18 december i åldersspannet 18 till 80 år.

Så här fördelade sig svaren:

18 – 22 23 – 35 36 – 55 56 – 80
81 svar 232 svar 365 svar 331 svar

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa SBAB Bank

You must be logged in to post a comment Login