Ekonomi | Risken för skuldsättning ökar i sommar

By on 13 juli, 2016

Under sommaren blir många svenskar skuldsatta. Både semesterresor och erbjudanden om snabba lån eller att handla på kredit lockar. Det totala skuldberget hos Kronofogden var vid årsskiftet över 72 miljarder kronor. Det visar en sammanställning av statistik från Kronofogdemyndigheten som Visma har gjort.

Även under sommaren är det viktigt att titta på sin budget och hålla sig till det man har. Avbetalning, krediter och snabblån som impulsivt tecknas under semestern för att finansiera semesterresor, nöjen och inköp kan annars bli väldigt kostsamma alternativ på sikt, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

Under 2015 ökade privatpersonernas skulder hos Kronofogden till över 72 miljarder kronor. Det är en ökning med 1,6 miljarder sedan förra året och över 10 miljarder sedan 2011. Bakom skulden står över 400 000 personer. Kronofogden tog samma år emot ansökningar om betalningsförelägganden mot drygt 390.000 personer vilket var en ökning jämfört med föregående år.

En sommar med lägre disponibel inkomst
I år innebär det nya amorteringskravet som infördes 1 juni också en lägre disponibel inkomst för nya bostadsägare. Det bästa sättet att få överblick av läget och tydliggöra vilket utrymme som finns för konsumtion är att ta fram en budgetkalkyl.

Ofta handlar det om prioriteringar. Är det viktigast för mig att bo fint eller är det viktigare att kunna göra saker som kostar? En del människor behöver prioritera hårdare än andra men att spendera semestern hemma med ekonomin under kontroll borde vara mer avkopplande än att dra på sig kostnader som inte ryms inom budgeten. På sikt innebär det annars bara ännu högre kostnader, säger Maria Blomqvist.

Så här får du pengarna att räcka till i sommar:
1. Gör en detaljerad budget för att lättare veta vad du har att röra dig med.
2. Lista vilka sommarnöjen som ligger innanför din budget.
3. Se till att du fortfarande har råd med dina fasta kostnader, både denna och nästa månad.
4. Gör det själv och lev billigare. Baka, förbered egen picknickkorg och cykla istället för att ta bilen.
5. Undvik delbetalningar och snabblån.
6. Nyttja de kostnadsfria sommarprogram som många kommuner erbjuder. Lokalisera närliggande rekreationsområden och badplatser som kan finnas inom rimliga avstånd.

Ekonomi
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login