- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Egypten: Isoleringsstraff på obestämd tid är tortyr
- Dussintals journalister, människorättsförsvarare och oppositionella hålls isolerade under fruktansvärda förhållanden i Egypten.
- Fångar som isoleras utsätts för misshandel, förödmjukelse, brist på mat och en begränsad rörelsefrihet som kan pågå i flera år.
- Långvarig isolering används för att tvinga fram erkännanden och för att straffa fångar som protesterar mot dålig behandling.
I en ny rapport avslöjar Amnesty International hur fångar, som fängslats på grund av politiska motiv i Egypten, sitter isolerade på obestämd tid – i vissa fall upp till flera år. De sitter inlåsta i sina celler 24 timmar om dygnet i flera veckor under fruktansvärda förhållanden och utan kontakt med omvärlden.
Crushing humanity: the abuse of solitary confinement in Egypt’s prisons avslöjar hur dussintals fängslade människorättsförsvarare, journalister och oppositionella som sitter isolerade utsätts för fruktansvärda övergrepp av fängelsevakter. Det mentala och fysiska lidandet har resulterat i panikattacker, paranoia, överkänslighet för beröring, samt minnes- och koncentrationssvårigheter.
– Enligt internationell lag ska isoleringsstraff bara användas som en sista utväg men egyptiska myndigheter använder det som ett “extra” straff för politiska fångar. Fängelseförhållanden i Egypten har alltid varit dåliga men den här avsiktligt grymma formen av övergrepp visar de egyptiska myndigheternas djupa förakt för mänskliga rättigheter, säger Najia Bounaim, chef för Nordafrika-kampanjer på Amnesty International.
Amnesty har dokumenterat 36 fall där fångar sitter isolerade på obestämd tid, varav sex sitter olagligt isolerade utan kontakt med omvärlden sedan 2013.
Tidigare fångar som intervjuades berättar att de under långa perioder blivit slagna av fängelseanställda och att de sedan har hållts fängslade i begränsade utrymmen, ensamma, i flera veckor åt gången.
Fångar får inte tillräckligt med mat och vatten och saknar tillgång till sådant som duschar, toaletter och sängkläder. Tidigare fångar som suttit isolerade under en lång tid berättar för Amnesty att deras upplevelser har haft en allvarlig psykologisk påverkan på dem. De lider bland annat av depression och sömnlöshet.
De som utsätts för isoleringen är också oppositionella från flera olika partier och rörelser, bland annat medlemmar från Muslimska brödraskapet och ungdomsrörelsen 6 april.
Alla dokumenterade fall följer samma mönster, med isoleringsstraff på över 22 timmar per dag och mellan 30 minuter och en timmes möjlighet till motion. Kontakt med andra fångar tillåts inte och fångar nekas regelbundna familjebesök. En fånge har inte fått ta emot ett enda besök sedan oktober 2016. Fångarna får inte heller veta när deras isoleringsstraff tar slut.
Isoleringsstraff används ibland som en disciplinåtgärd för fångar som klagar på att de har blivit illa behandlade och för dem som blir påkomna med att skicka brev där de beskriver de dåliga fängelseförhållandena.
I vissa fall har isoleringsstraff använts som ett sätt att tvinga fram erkännanden från dem som sitter fängslade på falska anklagelser. Men i de flesta fall handlar det om grupper av fångar som sitter på obestämd tid på grund av sin politiska aktivism.
– Egyptiska fängelsemyndigheter använder sig av olagliga isoleringsstraff som ett sätt att få bort oliktänkande eller som ett straff för vad som anses vara dåligt uppförande, säger Najia Bounaim.
Rapporten bygger på 91 intervjuer med nio tidigare fångar och med familjemedlemmar till 27 personer som fortfarande sitter fängslade. Intervjuerna gjordes mellan mars 2017 och april 2018.
Sedan presidenten Abdelfattah al-Sisi, som nu sitter sin andra mandatperiod, ersatte den tidigare presidenten Mohamed Morsi den 3 juli 2013 har egyptiska myndigheter fängslat tusentals personer på grund av politiska motiv.
Bakgrund
Isoleringsstraff är vanligt i alla egyptiska fängelser. I den här utredningen har Amnesty fokuserat på fångar som har fängslats på grund av politiska motiv eftersom research visat att risken då är större för långvariga isoleringsstraff på obestämd tid.
I rapporten granskades 14 fängelser från sju olika provinser i Egypten, bland dessa finns Liman Tora Prison, Tora Investigation Prison samt Tora Maximum Security Prison 1 (allmänt känt som al-Aqrab eller Scorpion Prison). 20 av de 36 fall av fängslade som finns med i rapporten har suttit långvarigt isolerade i Tora Complex Prison.
Fängelserna finns i provinser där säkerhetsstyrkor har gripit och fängslat tusentals individer på grund av politiska motiv.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login