- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Egenproducerad el kan rädda regionala nedläggningshotade flygplatser
Batteridrivna elflyg hoppas vara en del av flygets bidrag i energiomställningen av transportsektorn. Men det finns hinder på vägen. Förutom tecken på kapacitetsbrist i elnätet och svårigheten att lagra energi, kämpar många flygplatser ekonomiskt efter pandemin. Energiexperter på Sweco har tillsammans med Härjeåns elnät och Härjedalen Svegs flygplats undersökt hur flyget genom solcellsdriven el ska bidra både till omställningen av flyget och samtidigt rädda de regionala flygplatserna.
Idag finns utrymme på de flesta flygplatser att anlägga solcellsparker. Det handlar om mark i anslutning till flygbanor som av olika skäl – exempelvis buller och risker vid flygplanens start och landning – inte kan användas till annat. En investering i solscellsanläggning på marken skulle innebära att flygplatsen kan ladda flygplan med närproducerad el, och samtidigt få affärsmässiga fördelar genom försäljning av elen.
– Flyget står inför en betydande förändringsresa till omställning mot eldrivna flygplan. Idag ser vi tecken på kapacitetsbrist i systemet som gör att vi behöver se över hur flyget ska kunna klara den omställningen. Här verkar egenproducerad solel på plats på flygplatsen vara en både ekonomisk och klimatsmart del av lösningen, säger Annie Olofsson energikonsult på Sweco.
Annie Olofsson, energikonsult på Sweco, har i en rapport studerat hur den regionala flygplatsen i Sveg skulle klara av att hantera eldrivna flygplan, och vad som krävs i energiproduktion genom solceller för det. Studien visar att energianvändningen kommer öka markant i jämförelse med flygplatsens rådande elanvändning. Elproduktion från solceller kommer till viss del kunna tillgodose elbehovet, speciellt under sommarhalvåret och i kombination med batterilager.
– Även om vi i rapporten drar slutsatser baserade på Svegs lokala förutsättningar, vet vi att amplituden för ökat effektbehov kommer vara betydligt större på flygplatser med mer trafik, nära större städer. Det gör frågan än mer aktuell, där vi verkligen behöver se över flygplatsernas möjligheter att klara av omställningen utifrån rådande förutsättningar i våra elnät, säger Annie Olofsson.
Även om solel främst kan tillgodose en del av behovet, kan en investering i solcellsparker vara positiv för de regionala flygplatserna som idag är hårt ansatta efter pandemin. Den producerade elen genererar i sig en intäkt, och likaså att arrendera ut mark. Därmed kan det finnas affärsmässiga möjligheter.
– Flyget kommer behöva ställa om mot att flyga på el. Utmaningen är att få elen att räcka till allt och alla, vilket gör att vi behöver se över hur denna omställning ska gå till. Marken som finns runt de regionala flygplatserna är idag obrukbar för kommunerna att bygga bostäder eller liknande, men förutsatt att det går att hantera riskerna ur ett flygperspektiv bör solcellsanläggningar vara ett effektivt sätt att använda marken, säger Magnus Lindén energiexpert på Sweco.
Det finns flera internationella exempel på där flygplatser anlagt solcellspark och blivit självförsörjande på el. Det som gör att regionala flygplatser i Sverige inte gjort dessa investeringar tidigare handlar främst om osäkerhet kring regelverk.
– Att vi inte kommit längre med detta i Sverige beror främst på osäkerheter kring regelverk. Exempelvis är man rädd att solcellerna ska blända piloter vid start och landning. Men marken finns tillgänglig och är i övrigt princip obrukbar, säger Magnus Lindén, energiexpert på Sweco.
Om rapporten
Rapporten som studerar Härjedalen Svegs flygplats är ett examensarbete utfört 2020 av Annie Olofsson på Lunds tekniska högskola (LTH). Hon har tillsammans med Magnus Lindén, energiexpert på Sweco och kunderna Härjedalen Svegs flygplats och Härjeåns elnät, studerat och räknat ut hur väl Härjedalen Sveg skulle klara att köra samtliga avgångar med elflyg. Studien visar att det i dagsläget inte är möjligt att genomföra omställningen enbart på solel, utan att det krävs stöd från elnätet. Samtidigt pekar rapporten på vilka möjligheter som finns beroende på hur lagringsmöjligheterna kommer att utvecklas.
Regionalt
Örebronyheter
Källa: Sweco
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login