Dyrare elpriser att vänta i början av 2020

By on 28 december, 2019
I Tibbers app kan användare enkelt få en överblick över sin energiförbrukning.

Uppvärmning kan under våra kallaste månader står för upp till 80 procent av vår energiförbrukning, och när det är riktigt kallt kan det bli dyrt. I år har december varit ovanligt milt, vilket även inneburit låga elpriser. Enligt elbolaget Tibber bör man dock förbereda sig på en prisökning efter årsskiftet när vädret spås slå om.

I december 2019 har det genomsnittliga spotpriset hittills varit 39 öre och max 47 öre – vilket indikerar att spotpriserna runt jul och mellandagarna är lägre än föregående år (53 öre på julafton, med ett genomsnittspris på 52 öre och högst 68 öre i december 2018). I början av året såg det dock annorlunda ut. 2019 inleddes med ett genomsnittligt spotpris på cirka 55 öre i januari och 47 öre i februari, något som förväntas upprepas även 2020. Även väderprognosen ger tydliga tecken på högre elpriser i början på det nya decenniet, då januari och februari 2020 spås bli kallare än 2019. 

“Många är stressade över kostnaderna under december månad, men just energipriserna behöver inte vara ett stressmoment kring jul. Däremot bör man ta höjd för januari och februari, då priserna tenderar att vara som högst på året. Bästa förutsättningar får man om man håller koll och förstår sin energiförbrukning, då kan man också se vad som kan göras för att minska den.”, säger Edgeir Vårdal Aksnes, vd och grundare på elbolaget Tibber.

8 tips på hur du förbereder dig för dyra elpriser i början på 2020: 

  1. Installera en smart termostat hemma – så du har full kontroll och kan styra din värmepump från mobilen vart du än är, allt som behövs är en WiFi uppkoppling.
  2. Frosta av kyl och frys regelbundet – kylaggregatet kommer använda mindre energi då.  
  3. Rätt temperaturer i kyl och frys är viktigt. Rekommenderad temperatur i frysen är -18 grader, och 5 grader i kylen. Energiförbrukningen kan öka med 5% för varje grad kallare än rekommenderat. 
  4. Investera i nya vitvaror – du kan spara tusentals kronor på några år genom att byta ut en gammal kyl till en energisnål till exempel! 
  5. Den rekommenderade inomhustemperaturen ligger på 20-21 grader, men du kan ha det kallare i sovrummet där det räcker med en temperatur på cirka 18 grader. För varje grad du sänker inomhustemperaturen kan du spara cirka 5 % av dina uppvärmningskostnader.
  6. Byt lampor! Belysning kan stå för upp till 20% av din energiförbrukning. Energisparlampor är ett bra alternativ till glödlampor. De håller längre och är oftast effektivare.
  7. Och på tal om lampor – sätt timers som automatiskt stänger av lamporna och spara genom det ännu mer energi och pengar. 
  8. Låt inte TV och annat stå i standby-läge. Stäng av helt.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Tibber AB

You must be logged in to post a comment Login