Dufvenkrooks Julspecial funkar varm som kall

By on 4 december, 2024
Foto: Henric Lindberg

Glögg/Glöda En nordisk varm dryck baserad på kryddat vin eller sprit. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ’värma upp’.

I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska), Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska). Glögg kan även vara alkoholfri. I Sverige växte glöggens popularitet vid 1800-talets slut. Julfirandet utvecklades, dekorerade buteljer gjorde man med tomtenissar som kokade, eller smakade på den rykande drycken.

Nu sitter jag har och precis inmundigat Dufvenkrooks Julspecial. En vitvinsglögg på potenta 20%, en glögg spetsad med skotsk maltwhisky.

Upplevelsen av mat är tydlig, sen finns det att önska. Det första som kommer till mig är, Whisky med för många isbitar som tinat. Ett trevligt dessert vin som skulle funka på en mindre formell bjudning, till en ostbricka eller glassdessert med hjortron och mörk choklad. Denna dryck funkar både som kall och varm.

Systembolaget. Art.nr: 31965, producerad i fabriken i Herrljunga, Sverige. Basen i denna dryck är ett spanskt vitt ekologiskt vin. Druvan heter Macabeo, vilket för övrigt är en av tre godkända sorter för Cava. Här samsas röda äpplen, pomerans, kanel, ingefära, kryddnejlika och honung som lyfts av skotsk maltwhisky.

Hur många pavor ska Lindberg bjuda Dufvenkrooks?

Moi ger denna beverage ändå 4 av 5 pavor, med rätt råvaror funkar den finfint som accent.

Henric Lindberg, Mat & Dryck
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login