Driva biograf mer kulturgärning än affärsverksamhet

By on 11 februari, 2024
Jerry Eriksson - utvecklingsledare med ansvar för filmfrågor inom Region Örebro län.
Foto: Terése Classon Sundh

”Att driva biograf är i de allra flesta fall mer av en kulturgärning än en affärsverksamhet – och kultur är en bidragande faktor till om en ort ska leva eller bara överleva”. Det säger Jerry Eriksson, utvecklingsledare med ansvar för filmfrågor inom Region Örebro län till LindeKultur med anledning av frågan om biografens framtid i Lindesberg.

Som utvecklingsledare är Jerry Eriksson en regional resurs till stöd och hjälp för länets filmare, pedagoger och biografer – och det ger honom en god och bred kunskap om biografmarknaden i landet, regionen och ute i kommunerna.

– Den svenska biografmarknaden domineras av en aktör som når cirka 80 procent av publiken i de tolv största städerna, konstaterar han. – Att vi trots det har omkring 400 biografer över hela landet både i mindre städer och på landsbygd beror till betydande på ideella insatser, föreningsdriven biografverksamhet och offentliga stöd i olika former.

– Att driva biograf är i de allra flesta fall mer av en kulturgärning än en affärsverksamhet, säger Jerry för att sätta i perspektiv vilken förväntan på självförsörjning som rimligen kan ställas på en biograf på en ort som Lindesberg. – Därtill är branschen fortfarande påverkad av effekterna av pandemin.

Därför är det bra att ha en biograf i Lindesberg

Jerry Eriksson beskriver hur en biograf kan bidra positivt ur ett attraktivitets- och medborgarperspektiv på orten:

  • Filmen är ett demokrati- och förståelseskapande känslomedium som vidgar människors vyer, tillåter oss besöka nya platser, uppleva scenarion som sätter vår fantasi i rörelse och möta människor och kulturer annorlunda än oss själva.
  • Film är en konstform som, möjligen endast slagen av musik, är den som når flest unga.
  • Varför ska vi se film på bio när utbudet av streamingtjänster är så stort? Därför att biografen är filmkonstens finrum – dess Dramatenscen. Hjärnforskning visar att filmupplevelser på stor skärm skapar större inlevelse och identifikation med människorna och skeendena i bild. Spegelneuroner ger samma slags utslag i hjärnan som om man själv var med om det som sker på duken. Det man ser på mindre skärm upplevs mer distanserat – som att lyssna på ett musikstycke med uppmärksamheten på annat. Man hör hur det låter, men man känner eller upplever det inte lika starkt.
  • Biografen är en kulturell mötesplats (på många orter den sista kulturarenan) där man möts för kollektiva kulturupplever tillsammans med andra människor. Att uppleva kultur, särskilt tillsammans med andra människor, har bevisade välmående- och hälsoeffekter.
  • Kultur är en bidragande faktor till om en ort ska leva eller bara överleva. Kultur, och i synnerhet en biograf som lockar breda publikgrupper, är en attraktionskraft för både inflyttning och kvarboende.
  • Det finns studier som visar att levande stadsmiljöer, där folk rör sig till vardags, är lugna stadsmiljöer där det förekommer mindre skadegörelse och annan brottslighet. Biografen tillsammans med restauranger håller stadsmiljön vaken och levande på tider då andra butiker stängt för dagen.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login