- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Drabbade gymnasieelever snuvas på ”skolmiljard”
Sveriges Elevkårer har vid upprepade tillfällen påtalat de allvarliga konsekvenser som distansutbildningen fått för gymnasieeleverna. Trots detta visar en ny undersökning att många gymnasieskolor inte får ta del av de extra statliga medel som regeringen betalat ut.
Regeringen beslutade i december förra året att skolväsendet skulle få extra ekonomiskt stöd under 2021, den så kallade ”skolmiljarden”. Syftet var att säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin. Ytterligare 250 miljoner kronor sköts till i april i år och utbetalningarna har gjorts vid tre tillfällen under våren och sommaren.
Under oktober hörde Sveriges Elevkårer av sig till landets kommuner för att ta reda på hur man beslutat att använda pengarna. Detta som en uppföljning på en tidigare undersökning från i våras. Av 290 kommuner svarade 154, vilket motsvarar lite över hälften av kommunerna (53%).
Gymnasiet bortprioriterat i var fjärde kommun
Undersökningen visar att var fjärde kommun har valt att endast satsa på grundskolan och två av kommunerna endast på vuxenutbildningen. Detta trots att gymnasieeleverna drabbats hårt av distansundervisningen enligt de enkäter som Sveriges Elevkårer gjort under pandemin. En kommun anger att de prioriterat grundskolan i andra utbetalningen för att gymnasieskolans kostnader för till exempel mat och vikarier varit lägre till följd av undervisningen på distans.
– Det är tydligt att många kommuner använt pengarna för att täcka hål i sina budgetar, istället för att se till vilka elever som behöver resurserna bäst, säger Josefine Fälth, ordförande för Sveriges Elevkårer.
Endast tre procent till elevhälsa på gymnasiet
Sveriges Elevkårer har tidigare lyft att en majoritet av gymnasieeleverna (62%) upplever att deras mående påverkats negativt av distansundervisningen och att många fått bestående men, så som till exempel depressioner och ätstörningar. Trots detta är det bara fem kommuner (3%) som lägger de extra resurserna på elevhälsan i gymnasiet, exempelvis tillgång till kurator och skolsköterska eller specialpedagogiska insatser. Samtidigt visar undersökningen att pengar bland annat gått till inköp av material för att stötta undervisningen i ”entreprenöriellt lärande” inom förskolan. 22 procent av kommunerna låter skolorna själva avgöra hur de vill använda pengarna.
– Alla säger att de vill lyssna på eleverna, men det är som att de inte hör. Gymnasieeleverna mår inte bra efter tiden på distans. Oron för kunskaperna och framtiden är stor. Ändå är det bara en handfull kommuner som agerar. Det är ett stort svek mot de ungdomar som tog så stort ansvar under pandemin, säger Josefine Fälth.
Regeringen har inte ställt krav
Enligt Utbildningsdepartementet får medlen ”användas brett” för insatser i hela skolväsendet, till exempel inom förskolan, grund- och gymnasieskolan samt vuxenutbildningen. Skolverket anger att de exempelvis kan användas till att anpassa lokaler för att minska risk för smittspridning, förändra praktik eller kostnader för extra städning.
– Vi tycker att många kommuner ska kritiseras för att de inte prioriterar de elever som har kortast tid kvar i skolan att ta igen förlorad kunskap. Men ytterst är ansvaret regeringens. Det räcker inte att säga att man satsar en miljard om man inte säkerställer att den kommer eleverna till del. Det är regeringens ansvar att den här möjligheten att fånga upp och ta hand om våra gymnasieelever på många håll nu gått till spillo, säger Josefine Fälth.
Ekonomi | Sverige
Örebronyheter
Källa Sveriges Elevkårer
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login