Djurvett & Etikett – ny guide till Sveriges djurparker

By on 27 juni, 2021
Delfinarium på Kolmården

Närmare åtta av tio svenskar är kritiska mot att hålla vilda djur i fångenskap. Det visar en undersökning från World Animal Protection Sverige. Mot den bakgrunden lanserar organisationen en djurparksguide, så att besökarna kan hålla koll på vad som är bäst för djuren.

– Sommar och semestertider innebär högsäsong för Sveriges djurparker, särskilt i ”hemestertider” men innan du besöker en djurpark rekommenderar vi att du först besöker vår nya guide för djurparker, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

I djurparksguiden finns sammanställd information om hur djuren lever i 17 av de största djurparkerna i Sverige, från Ystads Djurpark i söder till Lycksele Djurpark i norr.

– Vi vet att vår guide fyller ett viktigt behov, eftersom många svenskar är bekymrade över djurens livsvillkor i djurparker. Kantar Sifo har på vårt uppdrag undersökt svenskarnas inställning till djurparker. Det visade sig då att 77 procent tycker att det inte är okej att hålla vilda djur i fångenskap för underhållning, säger Lina Dahl.

Hon konstaterar att minst fem av djurparkerna i djurparksguiden – två har inte svarat på frågorna – tillåter att besökarna har någon form av fysisk kontakt med de vilda djuren:

– Det här är något som allvarligt kan försämra djurens tillvaro, när de känner sig trängda och stressade av besökare som kommer alldeles för nära inpå dem.Om du besöker en djurpark ska du inte ha någon fysisk kontakt alls med djuren och se till att inte gå för nära dem. Se men inte röra! är en bra minnesregel för att respektera djurens integritet. Det handlar också om att skydda sig själv från möjliga risker med närkontakten.

Nordens största djurpark, Kolmårdens djurpark i Norrköpings kommun, tillåter inte bara att besökarna rör vid djur, utan har också djurshower med delfiner, sälar och rovfåglar.

I Orsa Rovdjurspark matas björnar med levande fiskar. Detta trots att Jordbruksverket redan 2010 meddelade att det inte är förenligt med djurskyddslagen att använda levande ryggradsdjur som föda åt andra djur, på grund av lidandet det innebär.

Hela 12 djurparker uppger att de själva deltar i, eller stödjer, någon form av aktivitet för att bevara djurarter som anses mer eller mindre hotade.

– Tyvärr är att det inte alltid tydligt dokumenterat hur detta skyddsarbete går – i hur stor utsträckning eller hur stort ekonomiskt stöd de ger i projekten, säger Lina Dahl. Hon anser att det viktiga är att de djurparker som finns utformas med utgångspunkt från vad som är bäst för djuren: – Djurparker ska alltid vara en nödlösning, för djur med särskilda skyddsbehov. Vilda djur är alltid vilda – vare sig de lever i frihet eller i fångenskap. De måste behandlas med respekt utifrån sina naturliga behov: Djur i fångenskap är inget nöje!

World Animal Protection har tagit fram en checklista med varningssignaler för djurparker. Se upp för de här aktiviteterna, så att du inte bidrar till att försämra de vilda djurens situation eller utsätta dig själv för fara:

  • Rida på, röra vid eller bada med vilda djur
  • Använda vilda djur för närgångna foton, som selfies
  • Se cirkusliknande shower med vilda djur
  • Se vilda djur i kläder eller onaturliga uppvisningar

Nöje | Regionalt
Örebronyheter

Källa World Animal Protection
Här finns djurparksguiden – djurparksguiden.se/

You must be logged in to post a comment Login