Digitaliserat stormkök först ut från uppfinnarverkstan

By on 12 augusti, 2018

Internet of Sports släpper nu sitt första outdoor-case till kommersialisering. Det är Trangia som tagit hjälp av forskare och ingenjörer för att förbättra sitt klassiska stormkök.

Genom de sensorer som nu kan adderas till den klassiska produkten kan man redan vid packning inför fjällvandringen räkna ut hur mycket bränsle som behövs till köket genom att ange beräknad utomhustemperatur. Man behöver inte heller längre hålla koll på koktiden eftersom sensorerna kollar både kärlets interna temperatur och luftens och visar koktiden, säger Kee Bergman, projektchef för Internet of Sports på Mittuniversitetet.

Samarbetet med Trangia är ett exempel på vad Internet of Sports jobbar med. Internet of Sports är ett EU-projekt finansierat av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Europeiska regionalfonden.

Nationellt Vintersportcentrum är Sveriges ledande miljö inom idrottsforskning och prestation och samarbetet med Trangia visar på ett utmärkt sätt hur olika typer av kunskap kan kombineras för att vidareutveckla en redan etablerad och välkänd produkt och nå fler kunder, säger HC Holmberg, professor på Mittuniversitetet.

Inom Internet of Sports bedrivs forskning till kommersialisering i världsklass inom digitalisering av sport- och outdoorprodukter. De processer som skapas inom projektet kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i regional tillväxt. Projektet har ett mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan.

Detta är helt klart en spännande produkt utöver det vanliga. Det visar också att rätt styrda satsningar mellan kommun, Tillväxtverket och akademin verkligen fungerar och skapar regional konkurrenskraft. Projektet täcker in hela processen från forskning till färdigställande för marknad, säger Karin Mattsson Weijber, som ingår i projektets styrgrupp.

Under augusti och september genomförs andra fälttester inom ramen för projektet, dels med skidlandslagen i Östersund och i Europa, dels ett höghastighetstest av hjälmar i Italien och tester i Östersund för att digitalisera inlines.

Vi arbetar med tre olika landslag, flera företag och samverkar med andra projekt för att bygga Internet of Things-hubbar i Åre och Östersund. Vi ska kommersialisera forskning och banbrytande idéer i Sverige och världen, vilket betyder att vi skapar det som ännu inte finns, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som stärker företagen i regionen, säger Kee Bergman.

Det internationella projektteamet kan följas på www.sciencehexagons.blog och efter sommaren utökas teamet med tre universitetsstudenter; från USA (case snowboard), Danmark (case alpint) och Sverige (case turistapp).

Universitet | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login