Digital lösning vill ge jämlik start på vuxenlivet

By on 26 juli, 2023
Skärmdump från youngnest.se

Startupbolaget Youngnest har nu skapat en life skill-bank, som förbereder unga och unga vuxna inför vuxenlivet.

– När du går ut från gymnasiet förväntas du plötsligt kunna allt och själv förstå hur samhället fungerar. Själv hade jag noll ”life skills”. Jag vill göra starten på vuxenlivet mer jämlik och trygg, säger Nick Sandström, grundare av YoungNest.

Youngnest.se guidar till allt som man förväntas ta ansvar för själv – jobb, fack, bostad, försäkringar och skatt. Målet är att skapa en plattform, tillgänglig för alla skolungdomar och unga vuxna, där viktig information för att underlätta vägen in i vuxenlivet finns samlad. I stor utsträckning i form av videoinnehåll.

– Det första steget är webben, därefter bygger vi ett spel som lanseras mot skolor och kommuner och till sist en prenumerationsbaserad app. Här ska man hitta allt man tror man behöver, men också allt man inte vet att man behöver kunna, säger Nick, som i fjol blev förstapristagare i Revenuirs Affärsidétävling för ungdomar under 21 år.

Nu har han och det övriga teamet bakom YoungNest utvecklat och förfinat sitt koncept inom ramen för BizMakers acceleratorprogram Youth Wellness Accelerator, för digitala lösningar som ska motverka psykisk ohälsa hos barn och unga. Acceleratorn hjälper startupbolag att identifiera sin affär, testa och verifiera lösningar, hitta finansiering och kommunicera sitt värde till framtida kunder.

– Jag gick direkt från att vara med i BizMakers inkubator till deltagande i denna accelerator, BizMaker har hjälpt oss att bli ett impact-bolag* på riktigt!

Nick förklarar att eftersom hela verksamhetsidén går ut på att lösa problem för unga människor, måste bolaget till att börja med skapa en attitydförändring där fler inser att denna tjänst behövs för ett jämlikt samhälle.

– De partners som deltar i programmet har gett oss supermånga kontakter och dörrar. Tack vare Almi har vi sökt och fått innovationscheckar som i sin tur möjliggjort större marknadsundersökningar över hela Sverige. Dessutom har vi kunnat starta pilotgrupper och testat spelet på fem skolor i Sundsvalls kommun. Responsen från ungdomarna har varit jättebra, och även responsen från deras föräldrar. Vi kommer vi att testa och vidareutveckla spelet i samarbete med dem även i framtiden, säger Nick.

En av de partners från programmet som samarbetat med YoungNest är Bron Innovation. Deras innovationsledare inom GovTech*, Hanna Wallin säger:

– Jag tror att YoungNest är något nytt på spåren. Att få ungdomar att själv förstå konsekvenser och ”life skills” genom spel och information, underlättar för alla som i dag pratar med ungdomar om konsekvenser, ansvar och rättigheter. För offentlig sektor kan det spara tid och resurser och för samhället i stort kan det bli en stor vinst om denna tjänst kan bidra till att färre hamnar snett på grund av felaktiga val i livet. Framåt ser jag en digital tjänst som kan vara ett stöd för både ungdomar, föräldrar och andra vuxna i deras samtal med unga.

Nick Sandströms egen utvecklingsresa fortsätter parallellt med ambitionen att hjälpa så många andra ungdomar som möjligt.

– Genom alla workshops vi genomfört har vi lärt oss massor om att driva företag, hantera sociala medier, förstå aktiemarknaden och hur man arbetar som ett impact-bolag. Det har gett otroligt mycket. Inte bara för företaget utan även privat.

*Ordförklaring:

Impact-bolag: bolag som kännetecknas av innovativa och nyskapande lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle.

GovTech: nya smarta välfärdstjänster och produkter för medarbetare och medborgare som samskapas av innovativa företag och offentlig sektor.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Bizmaker

You must be logged in to post a comment Login