Diagnostiskt centrum – mottagning för patienter med diffusa och allvarliga symtom

By on 16 juli, 2018
Harris Lempessi, överläkare på Diagnostiskt centrum tar hand om patienter med så kallade "allvarliga, ospecifika symtom" som kan bero på cancer .

En svår utmaning för vården är patienter som har diffusa symtom, som inte kan härledas till något speciellt organ eller kroppsdel. För två år sedan startade Diagnostiskt centrum på Universitetssjukhuset Örebro. Hit remitteras patienter från hela länet med ”allvarliga ospecifika symtom” som kan bero på cancer eller någon annan allvarlig sjukdom.

Det kan handla om långvarig feber, viktminskning, värk eller blodbrist som kan bero på många saker, berättar Harris Lempessi, ansvarig för mottagningen och överläkare på medicinska kliniken.

Utredningarna för dessa patienter kunde tidigare vara väldigt ostrukturerade, det kunde ta lång tid, ibland ett helt år innan orsaken till symtomen kunde fastställas och behandling inledas. Idag är utredningstiden i snitt 23 dagar.

Snabb och effektiv utredning

Vi har infört ett standardiserat vårdförlopp där läkare från flera specialistområden är inblandade. En gång i veckan träffas olika specialisterna för att tillsammans titta på patientens symtom. Det är internmedicinare, röntgenläkare, reumatologer, infektionsläkare, och onkologer. Det standardiserade vårdförloppet beskriver också på ett systematiskt sätt vilka undersökningar som ska göras så att ingenting hamnar mellan stolarna. Det gör att utredningarna blir snabba och effektiva.

Oftast inte cancer

– Hittills har vi tagit emot 238 patienter från hela länet. Av dessa har 16 procent fått en cancerdiagnos och för 59 procent har vi kunnat avskriva cancermisstanke. Andra sjukdomar som vi hittat är tuberkulos, olika reumatiska sjukdomar, infektioner och en del mycket sällsynta sjukdomar. I en del fall hittar vi ingen sjukdom. Då får vi istället gå över till att behandla själva grundsjukdomen.

Det här innebär en stor trygghet för patienterna som kan få snabb utredning med minskad oro som följd och det sparar också enorma resurser för sjukvården när patienter slipper komma tillbaka för nya utredningar, avslutar Harris Lempessi.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login