- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Det saknas riktlinjer för att förebygga idrottsskador
Gymnastik- och idrottshögskolan har frågat 13 utvalda idrottsförbund ”Vilket ansvar tar ert förbund för att förebygga idrottsskador hos barn och ungdomar samt elitidrottare?”. De har även fått svara på vem som är ansvarig för detta arbete. Inget av de idrottsförbund som svarat har en uttalad strategi för att förebygga idrottsskador men vissa förbund har kommit längre än andra i sitt förebyggande arbete.
De förbund som svarat på enkäten är Svenska Handbollförbundet, Gymnastikförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Riksidrottsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska simförbundet, Svenska brottningsförbundet, SVEMO – Svenska motorcykel och snöskoterförbundet och Svenska Friidrottsförbundet.
Den vanligaste förebyggande insatsen som förbunden nämner för att minska och förebygga skador är utbildning av tränare och ledare. Den interna rådgivningen sker genom seminarier och på förbundens webbplats. Ett exempel på detta är Knäkontroll som är en utbildning för ledare och idrottare med syfte att förhindra knäskador. Andra skadeförebyggande insatser som nämns är samarbete med forskargrupper kring olika skador, medicinskt stöd till idrottare och anpassning av tävlingsregler. Några förbund får information om förekomsten av skador från försäkringsbolag. Däremot har inget av de förbund som svarat en uttalad policy om hur de ska förebygga skador.
Det underlag som doktor Malin Åman analyserat i sin avhandling om akuta idrottsskador är baserat på idrottsskador från 35 olika idrotter som rapporterats till försäkringsbolaget Folksam.
– Om ansvaret för insamling av nationella skador ligger på försäkringsbolag är det ett sårbart system. Bäst vore om det tas fram en nationell modell dit alla förbund, klubbar och sjukvård kan rapportera in skadorna. Utifrån denna statistik kan sedan åtgärder planeras om vem som ska ta ansvaret för olika delar i det förebyggande arbetet, som till exempel förändring av regler inom idrotten, säkrare arenor eller nya typer av skydd, säger Malin Åman.
I den studie som Malin Åman genomfört leder ungefär en av tio av de anmälda skadorna till bestående besvär och de flesta idrottarna är under 25 år. I Sverige har samhället och idrotten officiella riktlinjer mot doping, droger och tobak, men det saknas strategier för att förebygga skador inom idrotten och vem som har det yttersta ansvaret.
– Det borde finnas en organisation och nationella riktlinjer inom idrotten kring hur man bör arbeta för att bedriva en säker idrott och minska idrottsskadorna, säger Malin Åman.
Sport | Regionalt
Örebronyheter
Latest News
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login