Den mellansvenska arbetsmarknaden förväntas bromsa in under våren

By on 14 mars, 2017

Efter en optimistisk inledning på året bedömer arbetsgivarna att en viss inbromsning är att vänta i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Örebro och Värmland) och även om sysselsättningstrenden är fortsatt positiv har den gått ner med sju procentenheter mot förra kvartalet. Bland de undersökta branscherna är det inom finans-, fastighets- och uppdragsbranscherna som de största jobbchanserna finns medan handeln backar rejält mot förra kvartalets prognos.

Sysselsättningstrenden (se fotnot) för Mellansverige är +5 procent, vilket alltså är en minskning med sju procentenheter jämfört med förra kvartalet men en ökning med tre procentenheter jämfört med för ett år sedan. Sysselsättningstrenden för riket är +2 procent.

Att mellersta Sverige med sin mix av små och stora arbetsplatser har positiva jobbplaner är glädjande men samtidigt finns viss oro för nedgången mot förra kvartalet eftersom våren och försommaren är en period då många företag normalt går för fullt och därmed brukar behöva addera mer arbetskraft. Handelns negativa signaler, även i andra prognoser än vår egen, är också oroväckande. De lite spretiga resultaten för Sverige tyder på en ökad osäkerhet på flera håll, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.

Globalt kan vi konstatera få förändringar jämfört med inledningen på 2017. Många företag tycks ligga kvar med nuvarande arbetsstyrka och bevaka vad som händer i omvärlden för att snabbt kunna ställa om beroende på vilka förändringar som kommer på den globala arenan, fortsätter Lars Forseth.

Norrland backar medan Stockholm och Uppsala går fortsatt starkt
Arbetsgivarna i fyra av de sex svenska regionerna lämnar positiva jobbprognoser inför årets andra kvartal. Starkast rapport kommer från östra Götaland med sysselsättningstrenden +15 procent, följt av Stockholms- och Uppsalaregionen med +11 procent. Norrland rasar med 20 procentenheter ner till pessimistiska -11 procent och Skåne backar med 12 procentenheter till klart negativa -9 procent. Västra Götaland ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare medan mellersta Sverige alltså minskar med sju procentenheter på kvartalsbasis.

Handeln rasar efter optimistisk inledning på året
Bland de undersökta branscherna lämnar sex av tio en positiv sysselsättningsprognos. Den starkaste prognosen kommer från finans-, fastighets- och uppdragsbranscherna med sysselsättningstrenden +14 procent. Även de gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk, fiske) och byggbranschen går starkt. Sämre går det för handeln som rasar ner 19 procentenheter, men sysselsättningstrenden ligger trots detta kvar på försiktigt optimistiska +5 procent. Gruvindustrin går kräftgång ner till en minusprognos efter ett relativt positivt fjolår, och även transportsektorn signalerar neddragningar under det kommande kvartalet.

Relativt oförändrat på arbetsmarknaderna globalt
Globalt rapporteras positiva jobbprognoser från 39 av 43 undersökta länder och arbetskraftsefterfrågan ligger på i ungefär samma nivåer som i början av året. Störst efterfrågan på arbetskraft globalt kommer fortsatt från Taiwan följt av Japan och Slovenien. De svagaste prognoserna rapporterar arbetsgivarna i Brasilien, Italien och Belgien. I Europa är det Slovenien och Bulgarien som har störst behov av arbetskraft.

Regionalt
Örebronyheter

Fotnot:
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2017 förväntar sig 10 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, sex procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (84 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +4 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +2 procent.

You must be logged in to post a comment Login