Den invasiva arten Storslinga upptäckt i Säbylundssjön

By on 20 december, 2024
Genrebild

I november i år noterade vi en avvikande växt i Säbylundssjön. Första tanken var att det handlade om den invasiva arten vattenpest, men vid närmare undersökning så visade det sig vara den hittills okända arten Storslinga.

Detta är den första kända lokalen i Sverige där den invasiva arten trivs, Storslingan har för säkerhets skull artbestämts av länsstyrelsen med en DNA-analys. De har också besökt området och kollat 40 olika platser runt om sjön och hittat storslinga i samtliga platser. Fiskeföreningen har även rapporterat att de haft problem med igenväxning i flera år, men det har inte varit känt vilken art som det handlat om. Storslinga bör därmed ha funnits här i Säbylundssjön ett antal år redan.

Storslingans ekologi

Storslingan är en flerårig vattenväxt som likt sitt namn bildar långa slingor. Den kan inte föröka sig på normalt vis med fröer då alla individer ska vara honor utan sprider sig genom fragmentering senare på säsongen, de vill säga delar som går av bildar nya plantor.

Därmed behöver den en direkt väg med vatten för att sprida sig eller åka snålskjuts med människor, på detta sätt kan den öka i antal tills den i princip helt täcker en sjö eller ett vattendrag. Tidigare så har man inte tror att den kunde överleva Sveriges vintrar, men då man hittat både den och dess släkting kamslinga i Kalmar län förra året så verkar detta antagandet inte stämma.

Är storslingan farlig?

Nej, den ska inte vara giftig eller farlig på annat sätt för människor, den kan dock upplevas som obehaglig att simma igenom ifall den hunnit bilda täta mattor. Dessa täta mattor leder också leda till att inhemska växtarter skuggas ihjäl, som i sin tur svälter ihjäl arter beroende av dem. De förändrar även områdens vattenkemi och kan i öppna system sätta igen diken eller hela vattendrag.

Hur kom den hit?

Troligen så har den ursprungligen bott i någons akvarie tills innehållet i den hälldes ut här. Detta är tyvärr ett vanligt sätt som många invasiva arter blir aktivt spridda ut i naturen av människor, och når miljöer som annars skulle vara säkra från dem.

Hur utspridd är storslingan?

För tillfället så känner man endast till att den växer i denna enda lokalen i hela Sverige, Säbylundssjön är ett slutet system och man förväntar sig inte att den ska kunna sprida sig härifrån. Det kan absolut bli relevant att undersöka andra vattendrag och våtmarker i närheten framöver dock.

Kumla kommun har även bett fiskeföreningen att rapportera in ifall de noterar storslinga i några andra vattendrag och tar mer än gärna emot tips från allmänheten, särskilt om de kan styrkas med bilder.

Får man fortfarande fiska i Säbylundssjön?

Ja det kan man, men man måste tvätta av sin utrustning på plats och se till att man inte för med sig växtdelar därifrån när man gör det. Man rekommenderar inte att ta med vatten härifrån heller, då det inte är känt hur små eller stora fragment som kan bilda nya plantor.

Hur kommer detta påverka Säbylundssjön?

Det är för tidigt för att säga något om detta ännu, förhoppningsvis kan bekämpning av arten förhindra igenväxningen som varit ett problem tidigare.

Vad gör kommunen nu?

Man har börjat utreda ärendet och samråda med länsstyrelsen. Målet är att man ska undersöka hur andra hanterat denna eller liknande arter, och förhoppningsvis vara redo att bekämpa den dess nästkommande växtsäsong. Exakt hur denna bekämpning kommer gå till vet vi ännu inte.

Kumla kommun anser dock att man har goda möjligheter att utrota beståndet, innan de får någon möjlighet att etablera sig på någon annan plats.

Säbylundssjön | Kumla
Örebronyheter

Källa: Kumla kommun

You must be logged in to post a comment Login