Den 22 augusti startar förtidsröstningen

By on 21 augusti, 2018
Foto: Marcus Lundstedt/Scandinav Bildbyrå

Örebro kommuns förberedelser har pågått i över ett år och över 800 valarbetare har rekryterats. Den 9 september går Sverige till allmänna val, men redan på onsdag 22 augusti startar förtidsröstningen.

För Örebro kommuns Valnämnd och Valkansli har förberedelserna inför det allmänna valet den 9 september pågått i över ett år. Över 800 valarbetare har rekryterats, material har beställts och levererats och lokalerna står nu redo. På onsdag 22 augusti öppnar möjligheten att förtidsrösta.

Förtidsröstning i röstningslokal
Förtidsröstning genomförs på 18 platser i Örebro kommunen med varierande öppettider under perioden 22 augusti till och med valdagen, se www.val.se för mer information.

Ambulerande röstmottagning
För den som inte har möjlighet att ta sig till en vallokal, förtidsrösta eller rösta med bud p.g.a. hög ålder, sjukdom eller funktionshinder finns från och med i år möjligheten att få ambulerande röstmottagning. Det innebär att två röstmottagare kommer till väljaren i hemmet, eller där väljaren tillfälligt befinner sig, och tar emot rösten. Den väljare som behöver få ambulerande röstmottagning vänder sig till Örebro kommuns servicecenter via 019-21 10 00.

Stort lokalt valmaskineri för att genomföra valet
Örebro kommun är lokal valmyndighet. Det innebär att kommunen ansvarar för att planera, förbereda och genomföra nationella val, val till europaparlamentet och folkomröstningar. Kommunen samarbetar i ett nätverk för landets 20 största kommuner. De träffas både före och efter varje val för att utbyta erfarenheter och få information från Valmyndigheten och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).

– I år har det varit mycket information om den nya möjligheten till ambulerande röstmottagning och kring valsäkerhet, säger Johan Hellsten, ansvarig för val på Örebro kommuns Valkansli.

Över 800 valarbetare
Örebro kommunen har en Valnämnd (politiker) som ansvarar för valet och ett Valkansli (tjänstemän) som genomför valnämndens beslut. Till sin hjälp har Valkansliet en central kommunal valstab på valdagen och över 800 engagerade valarbetare.

– Att arbeta som röstmottagare är ett medborgerligt förtroendeuppdrag. Det svenska valsystemet är på så sätt väl förankrat i befolkningen, vilket är oerhört viktigt för vår demokrati. Intresset för att bidra till arbetet med val är stort och vi får fler intresseanmälningar än vi har uppdrag, vilket är mycket glädjande, säger Johan Hellsten.

Valarbetet fortsätter efter valet
Kommunens ansvar slutar inte i och med valdagen. När röstningen är avslutad sker kommunens preliminära rösträkning. Denna genomförs i vallokalerna och hela förrättningen är offentlig. Onsdagen den 12 september räknas sent inkomna förtidsröster och brevröster från utlandet, den så kallade onsdagsräkningen. Då granskas också de röster som av någon anledning inte godkänts vid räkningen i vallokalerna. Den slutliga räkningen, och fördelningen av mandaten i Kommunfulllmäktige och Landstings-/Regionfullmäktige, görs av Länsstyrelsen. Mandaten i Riksdagen fördelas av Valmyndigheten.

Efter valet är det Valkansliets uppgift att utvärdera genomförandet av valet och leverera statistik till bland annat nationella Valmyndigheten. Kommunens Valkansli måste också ha en hög beredskap att genomföra nya val, ett intensivt arbete återstår för att få organisation, material och utrustning i ordning så snabbt som möjligt.

Med tre månaders varsel ska vi kunna genomföra ett nytt val, säger Johan Hellsten.

Redan i november börjar Valnämndens och Valkansliets arbete med nästa val, valet till Europaparlamentet 26 maj 2019. För mer information om valet 9 september se www.orebro.se och www.val.se.

Politik | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login