Degerfors IF upp på andra plats i Superettan 2024

By on 26 augusti, 2024
Bild: Örgryte IS/Degerfors IF

I den 20 omgången i Superettan 2024 tog sig Degerfors sig an Örgryte IS på Gamla Ullevi i Göteborg, säsongen går in på slutstriden och nu är jakten på Allsvensk plats i fokus. Vinst mot Örgryte och en andra plats var ett faktum, och visst blev det så efter att först ha hedrat den tidigare tränaren Sven-Göran Eriksson innan matchstart.

Det var Degerfors som rivstartade matchen med ett riktigt snabbt anfall i den första minuten, där Dijan Vukojevic snyggt kunde placera in bollen i mål i den första minuten och 1-0 till gästerna var ett faktum. Spelet som följde målet blev avvaktande, där Degerfors hade ett visst övertag och hemmalaget jagade.

I den 26 minuten kom matchens första riktiga vassa chans när Örgrytes Amel Mijanic fick på ett långskott, där Wille Jakobson i Degerfors mål fick slänga sig på och tippa utanför. Desto närmare halvtid man kom desto mer intensivt blev spelet där Örgryte hade kommit tillbaka, i den 40 minuten hade gästerna tre raka chanser mot Degerfors mål men fortsatt inget mål.

Där och då osade det hett runt Degerfors straffområde, och man fick börja inrikta sig på försvar. I den 45 tog gästernas Nahom Girmay Netabsy tag i bollen på egen planhalva, för att lägga på en riktigt lång rush där han avlossade ett skott utanför hemmalagets straffområde som gick in i mål och 2-0 till Degerfors var ett faktum. När man gick till pausvila var Degerfors i ledningen, trots att Örgryte hade kommit tillbaka och blivit bollförande.

När den andra halvleken drog igång såg det ut som om att Degerfors fått tillbaka den energi man hade tappat under första halvleken, men Örgryte var fortsatt med och de kunde jobba tillbaka det övertag de hade haft innan pausvila. I den 56 kom också en reducering från hemmalaget till 1-2, bara ett par minuter senare var de framme igen men bollen gick tätt utanför Degerfors mål.

Degerfors skakade av sig baklängesmålet och höjde sin spelkvalitet, man visade upp ett mer fokuserat spel där man inte lät Örgryte spela ut på samma sätt som innan 1-2 målet. Man gnuggade på och satte press på hemmalaget, det resulterade i att Gustav Lindgren i den 74 minuten gjorde 3-1  till Degerfors.

Med det målet såg Örgryte ganska slagna ut och det var Degerfors som nu kunde trycka på för ett fjärde mål, ett mål som inte kom och hemmalaget kunde steg för steg jobba sig tillbaka i jakten på både reducering som kvittering. Med 90 spelade minuter var Degerfors fortsatt i ledningen, domaren hade valt att lägga till sju minuter.

Sju minuter som inte ledde till några fler mål från något av lagen, och när slutsignalen kom hade Degerfors fått med sig säsongens tredje bortavinst där nu var uppe på en befriande andraplats.

Sett till helheten av matchen tappade inte Degerfors greppet under några längre stunder, där man visade upp ett mer fokuserat spel där man även såg ut att orka mer. När man väl fick bättre chanser var man mer kliniska i avsluten, något som också gjorde att motståndarna blev stressade och de fick inte den tid de behövde för att etablera ett eget spel. Degerfors fick med sig en välförtjänt vinst, efter att mer eller mindre haft koll över spelet tiden ut.

Vinsten innebar att Degerfors nu är uppe på en andra plats i tabellen tre poäng efter ledande Landskrona, men å andra sidan är det supertajt från sjätte plats upp till ettan skiljer det bara sex poäng så det gäller att man är med hela vägen. I den 21 omgången av Superettan 2024 tar Degerfors sig an Östersunds FK på Stora Valla.