Degerfors IF ett steg närmare uppflyttning till Allsvenskan 2025

By on 14 september, 2024
Bild: Utsiktens BK/Degerfors IF

I den 22 omgången av Superettan 2024 mötte Degerfors IF Utsiktens BK på Bravida Arena i Göteborg, vinst och man hade utökat avståndet ner till Helsingborg som förlorade sin match under gårdagen. Vinst blev det också för Degerfors, och nu är man bara en poäng bakom serieledande Landskrona.

Med bara åtta matcher kvar efter den här av säsongen, är varenda match och poäng riktigt viktiga i jakten på uppflyttning eller kval till spel i Allsvenskan 2025. Matchen mot Utsikten blev

Det var ett Degerfors som som vanligt startade starkt med full fart framåt, men det tog inte lång tid innan Utsikten stod upp och bemötte gästernas offensiv. Hemmalaget mötte högt upp i banan med tajt nära spel, det gjorde att tempot drogs upp. Ett spel som Degerfors klarade av bäst, och en kvart in i matchen hade man skapat en del fina chanser men inget mål.

Över tid tappade Degerfors sitt spel, vilket gjorde att Utsikten kunde ta över spelet. Något som är typiskt Degerfors att man inte orkar hålla tempot längre än 15 – 20 minuter, för att sen gå ner alldeles för mycket spelmässigt. Med det sagt så var Degerfors absolut inte ofarliga, i den 46 minuten kom en kontring där Dijan Vukojevic riktigt snyggt från distans stänka in 1-0 målet för gästerna.

Målet var i princip det som sist som hände i första halvlek, och domaren blåste av minuten efteråt med Degerfors i ledning.

Degerfors kom i den andra halvleken och man visade upp ett tillbakadraget spel, där det såg ut som man helt enkelt ville bevaka sin ledning. Men å andra sidan är juh Degerfors just Degerfors, för mitt i det där loja tillbakadragna spelet så blixtrar man till. I den 67 minuten efter en stark press från Utsikten slog Dijan Vukojevic till igen, några överstegsfinter senare så låg bollen i nät och 2-0 till Degerfors var ett faktum.

Utsikten fortsatte med att öka pressen mot Degerfors mål, där defensiven fick fullt upp när man i den 74 minuten fick freda målet ordentligt för att få bort bollen. Desto närmare slutsignalen man kom desto mer såg det som om Degerfors skulle hålla tiden ut, om inte 2-0 skulle räcka så kunde Gustav Lindgren i den 90 minuten i en kontring såklart slå in lagets tredje mål och vinsten var säkrad.

Degerfors har nu allt i sina egna händer efter en omgång där de flesta resultaten gick lagets väg, man är bara en poäng serieledande Landskrona och fem poäng för närmaste lag Sandviken och Helsingborg. Spelet man visar upp kan se ganska våghalsigt ut där man förlitar sig på kontringar, utan att egentligen hålla i bollen för att bygga upp ett presspel och bibehålla ett tryck över tid på anfallssidan. Men nu fungerar faktiskt defensiven riktigt bra där man inte låter motståndarna komma till eller få några större ytor, ett spel uppenbarligen fungerar i Superettan.

Hur det fungerar i Allsvenskan där motståndet håller betydligt högre klass har ingen större betydelse i dagsläget, först ska man ta sig dit också. Torsdag 19 september i den 23 omgången av Superettan 2024 smäller det igen, då tar Degerfors IF emot Gefle IF på Stora Valla.

Matchfakta Utsiktens BK vs Degerfors IF vs Östersunds FK.

• 46 minuten, Mål Degerfors, 0-1 Dijan Vukojevic.
  • 67 minuten, Mål Degerfors, 0-2 Dijan Vukojevic.
  • 90 minuten, Mål Degerfors, 0-3 Gustav Lindgren.

Matchen slutade Utsiktens BK 0 vs Degerfors IF 3.